Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Polisen varnar för ”Zlatan-tjuv”

Publicerad 2012-06-09

Tjuvens fräcka knep: finta som Zlatan.

På kort tid har flera män blivit av med mobiltelefoner efter att ha mött den fintande tjuven.

– Han visade tricks med fötterna. I efterhand var det självklart vad han var ute efter, säger Johannes som blev av med plånbok och mobiltelefon.

Södermalmspolisen i Stockholm varnar för en ung man som tros ligga bakom fräcka stölder. Mannen har vid ett flertal tillfällen gått fram till andra män, börjat prata fotboll och visat finter som Zlatan gör. När han lyckats komma nära sina brottsoffer och imponerat på dem har han stulit deras mobiltelefon eller andra tillhörigheter, uppger Södermalmspolisen.

– Flera platser runt Södermalm är drabbade, bland annat runt Medborgarplatsen men även runt andra delar av staden, säger Victor Adolphson, yttre befäl vid Södermalmspolisen.

"Det var trevlig stämning"

Tillvägagångsättet gör att polisen är relativt säker på att det är samma gärningsman vid alla tillfällen.

– Det är så pass originellt att det måste vara samma person, säger Victor Adolphson, yttre befäl på Södermalmspolisen.

Även Göteborg har drabbats av samma tjuv eller en person med samma knep. Johannes befann sig i Göteborg på en svensexa när han stötte på två män på Linnégatan.

– De frågade var jag kom ifrån, började prata om Zlatan och visade olika finter med fötterna. Det var trevlig stämning och de kom närmare för att krama om mig, säger han.

Några sekunder senare var männen borta – likaså Johannes mobiltelefon och plånbok.

– Mobilen låg i framfickan men jag kopplade inte alls vad som hände eftersom det var så trevlig stämning, säger Johannes.

Se upp på krogen

Polisen i Stockholm varnar nu allmänheten för den fintande tjuven. Speciellt vaksam bör man vara runt krogar under tidpunkter då många rör sig i stan.

– Det finns många varianter som de använder sig av för att distrahera sina offer. Man bör vara vaksam när folk kommer fram mot en, säger Victor Adolphson.