Ny forskning: G-punkten finns visst

Publicerad 2012-04-25

Amerikansk läkare: Jag har bevisat den anatomiska existensen

Jakten på g-punkten fortsätter, men ny forskning visar att den verkligen finns.

Många försöker hitta den – vissa tvivlar på att den existerar.

Ny hävdar en professor i gynekologi att han bevisat att g-punkten faktiskt finns.

Åsikterna går isär om huruvida g-punkten, en erogen zon vaginan som anses kunna ge intensiva orgasmer när den stimuleras, faktiskt existerar.

"Aldrig identifierats anatomiskt"

Nu hävdar en amerikansk kirurg i Florida att han bevisat den "anatomiska existensen" av g-punkten, som ska vara lika stor som en halv fingernagel, skriver brittiska The Telegraph.

– Fram till i dag har g-punkten har aldrig identifierats anatomiskt, säger läkaren Adam Ostrzenski, kirurg och pensionerad professor i gynekologi, som anser sig ha identifierat g-punkten, enligt Canada.com.

Studien har publicerats i "Journal of sexual medicine" och baseras på en obduktion Ostrzenski utfört på en 83-årig mördad polsk kvinna.

– Jag valde en äldre kvinna för obduktionen eftersom jag ville se om den här bildningen var beständig genom livet eller bara i den yngre populationen, säger han till Newscientist.

"Bara spekulation"

Samtidigt tvivlar många på resultatet av Ostrzenskis forskning.

– Det är bara spekulation. Det är nästan omöjligt att säga vad det är baserat på vad han beskriver, säger urologen Amichai Kilchevsky, från Connecticut till msnbc.com.

I en forskningsrapport som publicerades i "The journal of sexual medicine" i mars skriver han och två andra forskare att man inte kunnat hitta tillräckligt starka bevis för att g-punkten finns.

G-punkten namngavs efter den tyska gynekologen Ernst Gräfenberg som påstod sig ha upptäckt den på 1950-talet.