’Vi är lurade, vi är lurade’

Publicerad 2012-07-25

Förtvivlade bärplockare vandrar mot Stockholm

Svabensverk. För bara en vecka sedan avslöjades bärplockarnas misär i skogen i norra Uppland.

I går upptäcktes ytterligare hundratals nödställda bulgarer i Hälsingland.

Hungriga och med förtvivlade blickar började flera av dem gå mot Stockholm – 35 mil bort.

Nu har de plockats upp av bussar.

Aftonbladets fotograf Joachim Sjöström och reporter Tord Westlund på plats i Svabensverk.

80 av bulgarerna som fått härbärge i Svabensverk, Hälsingland, är nu på väg till ambassaden i Stockholm.

– Tre bussar startade från kyrkan här klockan åtta i morse, berättar Hällpetters Maria Bergström, en av byborna som hjälpt bulgarerna.

Två av bussarna var fulla. En gick tom.

– Den tomma bussen ska försöka hitta och plocka upp de 20-tal som började gå mot Stockholm under tisdagen, säger Maria.

Under tidiga morgontimmar har även baslägret utanför Svabensverk tömts. Där fanns ytterligare drygt 200 bärplockande bulgarer.

– De var avhysta då 24-timmars regeln för camping gäller även för tältande bärplockare. De har dragit vidare norrut efter att ha städat upp efter sig, säger Maria Bergström.

Kan inte ta sig hem

Säkert 1 000 bulgarer har kommit till Sverige i förhoppning om att tjäna lite pengar. Men blåbärsbristen har grusat alla förhoppningar och nu saknar många pengar att ta sig hem.

– Vi är lurade, vi är lurade, säger Yavor Nikolov Simov, 41, med tårfylld blick.

Han sitter tillsammans med ett 60-tal andra hemlängtande bulgarer i Svabensverk kyrka på gränsen mellan Dalarna och Hälsingland, där de har fått tillfälligt härbärge.

Maria Bergström är en av många bybor som har hjälpt bulgarerna. Hon lyckades även få ansvariga för Ovanåkers kommun att komma till kyrkan.

– Det handlar om människovärden och det ingår inte i min världsbild att lämna 60 lidande människor efter vägen, säger hon.

Gruppen har gått från huvudlägret en dryg mil därifrån. Där finns fortfarande ett par hundra bulgariska bärplockare kvar.

”Alla har ett eget ansvar”

I går träffade Ovanåkers kommunalråd Yoomi Renström och socialchefen Monica Liljemark de drabbade.

– Vi ska hjälpa till vad vi förmår, men detta är ett nationellt problem i dag, menade Yoomi Renström.

Hon gav också en liten besk passning till bulgarerna.

– Det är fria gränser inom EU. Men alla har ett eget ansvar för att kunna ta sig hem.

De båda kommunrepresentanterna fick en applåd inne i kyrkan när de berättade att en bättre lokal med vattentoaletter ställts till deras förfogande.

– I morgon kommer två bussar som ska ta er till bulgariska ambassaden i Stockholm. Det finns också frukost på bussen, lovade socialchefen.

När Aftonbladet besökte lägret i går sa deras talesperson att de som var kvar trivdes i hälsingeskogarna. Han antydde – utan att övertyga – att de som nu vill hem och saknar pengar har kommit till Sverige av andra anledningar.

Efter att han sagt detta började ytterligare ett tiotal att till fots lämna lägret med sina packningar för att gå till kyrkan i Svabensverk i förhoppning att få hjälp hem till Bulgarien.

Plockare,markägare och poliser – här är de inblandade

Bärplockarna – Hundratals bärplockare har slagit läger i skogarna runt om i Upplands, Dalarnas och Gävleborgs län. Många har nu sökt hjälp på ambassaden i Stockholm för att kunna ta sig hem igen.

Mehedebyborna – Många boende är upprörda och oroliga över vad som pågår i bärskogen. En del vågar inte lämna sina hem medan andra ska ha kastat sten på bärplockarna.

Polisen – Polisen patrullerar i området kring Mehedeby och ansvarar för både bärplockarnas och de boendes trygghet. Har fått ingripa vid ett tillfälle när de boende kastade sten mot lägret.

Kommunen – Ingriper inte förrän bärplockarna själva ber om hjälp eller när socialtjänstlagen blir tillämplig, exempelvis om barn far illa, vilket hittills inte ska ha hänt i Mehedebylägret.

Regeringen – Hänvisar till lokala myndigheter och Bulgariens ambassad. Planerar en proposition som tvingar utländska företag att anmäla Sverige-stationerad personal till Arbetsmiljöverket.

Stora Enso – Förvaltar skogen och har ansökt om avhysning hos Kronofogden, för att bärplockarna är för många och bryter mot allemansrätten genom att hugga ner träd.

Bulgariska ambassaden – Svarar inte på Aftonbladets frågor, men enligt Söderhamnskuriren ska ambassadören ha sagt att bärplockarna inte ska förvänta sig hjälp från ambassaden.