Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Pandaporr ger fler barn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-30

Fyra pandaungar har kommit till världen

Pandorna visste inte riktigt hur man gjorde.

Så de fick se på pandaporr.

Nu har fyra ungar fötts i parken i kinsesiska Chengdu.

– Det var ett problem att pandorna inte alltid visste hur de skulle hantera det motsatta könet. Därför har vi visat förklarande filmer för dem, säger guiden Qing Juan från pandaparken i Chengdu till norska VG.

Parken är både ett zoo och ett forskningscentrum. Förutom att låta besökarna skåda de gulliga djuren hoppas man även kunna rädda den utrotningshotade djurarten genom att lära sig er om deras liv och beteende.

Pandor mer sugna i det fria

Men varför pandor i fångenskap tycks mindre intresserade av fortplantning än de som lever i vildmarken har man ännu inget bra svar på.

Och tills det kommer har man alltså valt att lösa problemet på annat sätt.

Pandaporr är ett.

Inseminering ett annat. Tolv av honorna i parken blev dräktiga tack vare konstgjord befruktning.

Nu har fyra av dem fötts.

Inom loppet av 14 hektiska timmar under lördagen och söndagen fick pandan Qiuyan tvillingar. Därefter födde honorna Chenggong och Zhuzhu varsin pandabebis.

Konstgjord befruktning vanligare

Mats Höggren, zoologisk chef på Kolmårdens djurpark, utgår från att filmvisningen var ett försök där pandorna fick se hur andra pandor agerar.

– Jag känner inte till det aktuella ärendet. Men tekniken har testats förr för att få hotade arter sugna på parningslekar. Men det är alltid svårt utvärdera effekten. Om det händer – vad är det som säger att det var tack vare filmen?

Enligt Mats Höggren är konstgjord befruktning en betydligt vanligare metod än film.