Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Sohohohommar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-23

Här är tomten som firar jul året om

HALLA. God juli.

Här är tomten som firar året om.

– Det är görskoj, säger Inge Olson, 69.

Inge Olson i Halla har inte bara tomtar på loftet. Han har dem överallt. Och själv är Inge en riktig tomte, sedan tretton år tillbaka är han Värmlands enda auktoriserade.

Han tar sitt kall på största allvar. Julgran-en står pyntad året runt, han går klädd i tomtekostym så ofta han kan och snart ska två renar få beta i hans hage.

”Roligt att glädja”

– Jag har alltid haft skägg och kallats för tomten hela livet. Det är roligt att glädja folk. Ingen lämnas oberörd av en tomte och det är aldrig några sura miner, säger Inge och skrattar ett bullrigt tomteskratt.

Men juliväder är inget för en tomte. Det ska vara metervis med snö och minusgrader. Tomten trivs inte, liksom trollen, i solsken. I stället är Inge en av få som gläds åt att vi går mot mörkare tider. Redan på juldagen börjar han förberedelserna för kommande julafton. Önskelistorna dimper ner i Inges brevlåda hela året – många kommer fram utan frimärke och Inge sparar varenda en. Dessutom kommer hundratals barn per år på besök, även om just juli inte är högsäsong.

Blir 400 år gammal

– Ofta frågar de om renarna verkligen kan flyga och så pratar vi om vad de önskar sig i julklapp. Och så bjuder jag på polkagrisar!

Enligt folktron beräknas en tomte bli cirka 400 år gammal, efter det blir han spattig och glömsk. Inge hoppas att han får tomta länge till.

– Jag ska fortsätta så länge pacemakern håller, säger han.