”Jag är helt i chocktillstånd”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-19

Camilla Lindberg (fp) om reaktionerna efter omröstningen

Hon var den enda ledamoten som röstade nej i strid med partilinjen.

Dagen efter att den så kallade ”FRA-lagen” klubbats igenom har Camilla Lindberg (fp) blivit överöst med blommor och mail.

– I dag är jag helt i chocktillstånd, säger hon till aftonbladet.se.

Riksdagsledamoten Camilla Lindberg, 34, var den enda som i strid med sitt parti röstade emot den omdebatterade ”FRA-lagen” i riksdagen i går.

”Helt fantastiskt”

Nu är hon tillbaka i sitt hem i Borlänge där hon fått reaktioner från hela Sverige.

– Det är helt fantastiskt. Jag har fått runt 100 blombud och 900 mail. Jag kan verkligen inte tro att folk engagerar sig så mycket. Det är helt otroligt, säger Camilla Lindberg.

Innan voteringen i riksdagen hade ett antal ledamöter – bland annat Fredrick Federley (c), Annie Johansson (c) och Birgitta Ohlsson (fp) – uttryckt sig kritiskt om lagförslaget.

Camilla Lindberg hade däremot inte gått ut offentligt och förklarat sin inställning.

– Det fanns ingen anledning att göra det. Den viktigaste diskussionen är med mig själv, med min partigrupp och jag har pratat mycket med mitt länsförbund. Det finns ingen anledning att hålla den diskussionen i media, särskilt när chansen finns att förändra, säger Camilla Lindberg.

– Hade jag sagt att jag skulle rösta ”nej” hade jag stängt dörren helt, säger hon.

Hade du meddelat de andra i riksdagsgruppen att du tänkte rösta ”nej”?

– Jag hade meddelat partiledaren och partisekreteraren att det skulle bli ett ”nej”. Till gruppen hade jag sagt att jag skulle av avstå eller att det skulle bli ”nej”.

Vad fick du för reaktioner från dem?

– Det är klart att sviker man sitt parti och sin riksdagsgrupp, det är inte särskilt populärt. Det är klart att det inte är det. Men jag känner heller inte att det var någon ilska eller så. Jag tror att de har full förståelse på sitt sätt.

Varför röstade du ”nej”?

– Jag tror inte på något sätt att det här kommer att få fast fler terrorister eller öka Sveriges säkerhet på något sätt.

Hur ser du på andra riksdagsledamöter som tvekade men ändå valde att rösta ”ja” i slutändan?

– Jag tycker att det handlar om många olika saker. Vi hade väldigt många i vår riksdagsgrupp som tvekade och jag vet att det var så i andra riksdagsgrupper, men de fick ändå med de här tilläggsdirektiven som många var väldigt nöjda med. Så jag tycker att de ska ha en stor eloge för att det är ändå deras tvivel som fick till de här tilläggsdirektiven.

Tror du att det faktum att du röstade emot riksdagsgruppens linje kommer att få några konsekvenser för dig som riksdagsledamot?

– Jag vet inte, det kan man man inte gå och tänka på. Man kan inte vara kompis med alla jämt. Om det här får konsekvernser för mig på ett negativt sätt framöver, då är det så. Man kan inte ha med det i beräkningarna.

Kommer du fortsätta engagera dig i den här frågan?

– Ja, absolut. Det kommer på återremiss ganska snart, till hösten. Så frågan är inte död nu, det handlar verkligen om att se över hur det slutgiltiga förslaget kommer att se ut.

ANNONS