Professor sågar Reinfeldts tal
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-17
”Han inger inte det hopp man förväntar sig”
Statsminister Fredrik Reinfeldt jultal sågas av retorikprofessorn Anders Sigrell.
Betyget blir två plus.
– Han inger inte det hopp och engagemang man förväntar sig, säger Anders Sigrell.
Fredrik Reinfeldt höll sitt årliga jultal strax efter klockan 15.00 på onsdagen.
Statsministern talade om finanskrisen, om brott och straff, och om att arbeta.
”Inger inte hopp”
Anders Sigrell, professor i retorik (vältalighet) vid Lunds universitetet, sågar talet.
– Han börjar med att tala om ekonomin, och då är han påtagligt reserverad. Och han inger inte det hopp och engagemang man förväntar sig av landsfadern i den här situationen, säger Anders Sigrell.
– Nu, när vi står inför julen och alla vet om att det är kris, då vill vi istället att vår landsfader ska inge oss hopp och visa på engagemang, att vi vågar tro på det här, och det gör han inte, säger Sigrell.
Reinfeldt gick sedan till angrepp mot bland annat socialdemokraternas Thomas Östros.
– Partipolitken blir inte heller särskilt lyckad i det här fallet. Här vill vi inte hör partipolitiskt tjafs, säger han.
– Han ska ena och gjuta olja på vågorna, att vi tillsammans ska göra någonting. Men det vi-et han använder är genomgående ”vi i alliansen”. Vi svenskar får inte vara med i vi-et, det är bara alliansen som är vi-et. Och det är inte särskilt effektivt och det engagerar inte mig som medborgare att känna hopp och förtröstan, vilket är hans uppgift i den här typen av tal, säger Anders Sigrell.
”Kommer igång”
Statsministern talade sedan om brott och straff.
– Han kommer igång lite grand när det blir talet om brott och straff, och visar lite engagemnag, men inte alls det engagemnag vi är vana vid att se, säger Anders Sigrell.
– Tyvärr hör det här till Reinfeldts sämre framträdanden, att han inte ikläder sig rollen som landsfader i svåra tider, säger Sigrell.
Anders Sigrell jämför sedan med talet som USA:s nyvalde president Barack Obama höll efter valet.
– Det här kommer inte i närheten av det, säger Sigrell.
Det finns dock en del ljusglimtar i Reinfeldts tal, enligt Sigrell.
– Han har flera språkliga varianter som var bra. När han kritiserar socialdemokraterna – även om jag tycker att det var för mycket krut lagt på det – och säger ”till skillnad från doktorn som säger ett äpple om dagen kommer nu oppositionen och säger en miljard om dagen” – det var en allusion, en lek med orden, och han hade några såna här saker som var lite bra, säger Anders Sigrell.
– Han jobbade mycket med antitesen, ställde arbetslinjen mot bidragslinjen – han formulerade det ganska spetsigt ”vill vi har mer pengar i plånboken eller en skattechock” – det är ett väldigt effektivt sätt att formulera en svår frågeställning, säger Sigrell.