Hjälpen är framme vid skalvets hjärta

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-13

50 000 hjälparbetare mobiliserade – en halv miljon byggnader uppges ha rasat.

Soldater söker igenom rasmassor efter skalvet i Sichuanprovinsen. Nu har hjälpen nått fram till skalvets centrum Wenchuan.

Hjälparbetare har nu nått fram till jordbävningens centrum i Wenchuan. Men efterskalv, massivt regn och nedrasade vägar gör att de inte når städerna i bergen.

– Arbetarna röjer nu vägar, bygger broar och drar fram överlevande ur byggnader, säger Carl Nauclér, chef på Röda korsets kontor i Peking.

Runt 1300 hjälparbetare är på plats i Wenchuan för att få fram överlevande ur rasmassorna. Totalt har över 50 000 soldater skickats ut i jordbävningsområdet. De samarbetar med Röda korset som bistår med tält, filtar, mat och medicin.

– Vi har ett väldigt bra samarbete med de kinesiska myndigheterna. Men efterskalven, regnet och de nedrasade vägarna gör att hjälparbetarna knappt kommer fram.

300 efterskalv

Runt 100 miljoner människor bor i Sichuanprovinsen som drabbats av jordbävningen. I vanliga fall tar det nio timmar att resa med bil över området. Men många städer ligger i bergen där vägar och broar är helt förstörda.

– Militären återuppbygger nu broar och rensar vägar från stenblock. Ofta får de gå flera mil för att komma fram med hjälp.

Dessutom har upp mot 300 efterskalv registrerats på ett dygn – en del har uppmätt sex på Richterskalan. Likaså gör de massiva skyfallen att man inte ens kan nå vissa städer med helikopter.

Skolor har rasat samman

Under det första dygnet har Röda korset evakuerat 300 hjälparbetare. Man har bland annat skickat ut utvärderingsteam för att se vilken hjälp som behövs. Rapporterna som kommit in har varit förödande – bland annat ska över 500 000 byggnader ha rasat samman, enligt VG.

– Värst är när hela skolor eller sjukhus rasar. Det kommer att ta lång tid innan de som bor här kommer tillbaka till någon vardag, säger Carl Nauclér.

Tält och filtar till hemlösa

Röda korset har hjälpt till med tält och filtar.

– Hittills har vi lagt en miljon kronor på det, ändå är det en droppe i havet.

Nästa steg är att komma med färskt dricksvatten, mat och medicin.

– Vårt jobb är att hjälpa de överlevande att komma på fötter och att ge stöd åt de som är traumatiserade, säger Carl Nauclér.

ANNONS