Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

”Vi är nog den mest intima radio- och tv-sändningen”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-24

Möt radioprataren Markus Trautmann

På lördagar håller Markus Trautmann dig sällskap i Bingoarenan på svenskaspel.se. Tidigare har du hört honom i radiosändningarna men nu har han dessutom stigit in i radions värld.

Hur är det att helt plötsligt synas i tv när man är van att bara höras?

Aftonbladet.se/bingo har tagit ett snack med honom.

Den 3–5 september gästades Markus Trautmann av kändisar i tv-studion. Den 5 september var Patrik Arve på besök.

Sedan februari sänds svenskaspel.se:s egna radiosändningar i BingoLive. Den 1 september blev radiosändningarna även tv.

– Det är alltid roligt att lära sig något nytt, säger radioprofilen Markus Trautmann.

På lördagar mellan 19.00 och 21.00 kan du både lyssna på Markus Trautmanns ljuva stämma och se honom i tv då radiostudion fylls med tre filmkameror. På fredagar samma tid hör du Elaine Mooe på webbradion.

Vad är det bästa med att sända i BingoLive?

– Nu kan lyssnarna även ringa in till studion och för mig är det roligt att få höra rösten på dem som jag har chattat med tidigare. Många känner man igen från chatten och många av spelarna tycker om att få höra rösterna på sina medspelare. Jag vågar nog påstå att vi är den mest intima radio- och tv-sändningen i detta avlånga land.

Markus Trautmann började jobba med radio 1996.

– Det var av en slump. Jag var med i en tävling som en kommersiell radiostation anordnade. Där fick jag beröm för min radioröst och de tyckte att jag skulle fortsätta med radio.

Han började på en närradiostation och redan efter kort tid skötte han det mesta. Knappt ett år senare fick han sommarvikariat på Sveriges Radio, P5 Radio Stockholm. Efter det började han läsa journalistik och karriären var i gång. Han har bland annat hunnit jobba som musikredaktör, programledare och producerat sketcher.

– Radion fascinerar mig eftersom det är ett så snabbt och direkt media. Vad man än gör eller befinner sig kan man lyssna på radio.

Vad är svårast med att sända radio i tv?

– Vanligtvis när man sänder tv är det andra som sköter tekniken. Men på Radio BingoLive sköter jag allt. Jag ska bland annat se till att musiken startar, ladda med ny musik, se till att önskelåtar spelas, hålla koll på ljudnivån. Och dessutom inte glömma bort att titta in i kameran.

Nämn några fler skillnader

– I tv måste man hela tiden tänka på vad man gör och även vad man har på sig. Jag upplever det dessutom som att tiden går snabbare under en tv-sändning än en radiosändning. Jag tror att det beror på att du hela tiden finns i bild och har fler saker att tänka på. I radio är man helt ”osynlig” och när låtarna spelas kan man passa på att smita på toaletten eller hämta kaffe.

Innan BingoLiveTv-sändningarna började hade Markus Trautmann inte så mycket erfarenhet av tv.

– Jag har jobbat lite med lokal-tv, men då som reporter och då var man oftast bakom kameras. Syntes man var det endast lite av profilen.

Nu har han sänt radio i tv i nästan två månader och känner att allt faller mer och mer på plats.

– Jag har blivit mycket bättre på att titta in i kameran, berättar han och skrattar. Ibland är det svårt att hinna med, men jag vill ju gärna att tittarna känner att jag pratar direkt med dem.

Gäster i studion

För ett par helger sedan hade Markus Trautmann med sig gäster i studion. Susann Lanefelt, Nalle Knutsson och Patrik Arve var de kändisar som höll honom sällskap.

– Det blev ytterligare en sak att hålla reda på men det var riktigt roligt.

Tillsammans med programledaren sitter en chattvärd som bland annat svarar på frågor om Bingospelen och kör tävlingar i chatten.

– Chattvärdarna är mer delaktiga i sändningarna nu än när det var radio. Det känns helt naturligt att vi båda pratar när vi båda är i bild.