Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Bedragare kapade deras lagfart

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-22

Först nu föreslås

Drabbade inte nöjda Leif och Sisko Lindgren tror inte att nya reglerna skulle ha besvarat dem besväret de tvingats gå igenom efter kapningen.

Ditt hus, din egendom. Då kan det väl inte plötsligt vara någon annans hus? Jo, om lagfarten på din fastighet kapas av någon som vill ta lån, med ditt hus som säkerhet.

Detta har hittills varit ganska lätt, och Lantmäteriet föreslår därför nya regler.

Men kapningsdrabbade Sisko och Leif Lindgren är inte nöjda med myndighetens förslag.

Förra vintern fick de sitt fritidshus i Evlinge öster om Stockholm kapat. En bedragare förfalskade utan deras kännedom ett köpebrev. En granne såg efter detta en överlåtelsenotis på huset i tidningen – och beklagade att Sisko och Leif skulle flytta.

Varningsklockorna ringde, och när sanningen rullade upp för Sisko och Leif kom chocken. Och sedan följde en dyr och svår kamp för att få tillbaka beviset på sin äganderätt, skriver dn.se.

Men bedragaren hade i alla fall inte hunnit belåna huset. Värre var det för en av grannarna, som inte hade samma tur. Deras hus var redan belånat med 1,5 miljoner kronor, skrev Nacka Värmdö Posten i maj.

Att lagfartskapare kunnat härja ostört på det här sättet har berott på att inga kontroller görs vid ägarbyten av hus, varken av köpare eller säljare. Dessutom är uppgifter om fastigheter offentliga och lättåtkomliga.

Underrrättas när lagfarten beviljats

Men nu ska det bli ändring. Enligt ett nytt förslag från Lantmäteriet ska ägaren underrättas direkt om att lagfart har beviljats för en annan person.

– Då kan man reagera på direkten och kan sätta stopp innan den andre personen hinner utnyttja lagfarten, säger Stig Jönsson, generaldirektör för Lantmäteriet till TT.

Men paret Lindberg är inte nöjda.

— Obegripligt. Ägaren tvingas gå igenom samma elände som vi, med polisanmälan och rättsprocess. Informationen ska förstås komma innan lagfarten beviljas, säger Leif Lindgren till DN.se.

Men processen för att få tillbaka sitt ägarbevis bör också bli enklare om man agerar direkt, även om man formellt måste besvära sig över beslutet, tror Jönsson enligt TT.

Några få om året

Antalet kapade lagfarter som tur är litet. Enligt Lantmäteriets genomgång av den senaste tioårsperioden handlar det om mellan ett och sex fall om året. Det kan ställas emot att i Sverige byter omkring 150 000 fastigheter ägare varje år.

Om regeringen bestämmer sig för att säga ja till Lantmäteriets förslag kommer det att snabbt kunna införas, säger Jönsson till TT.

Ansökningar om lagfart från kreditinstitut, fastighetsmäklare, advokater, kommuner eller statliga myndigheter föreslås bli undantagna från de nya rutinerna.