Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Nytt politiskt landskap i Spanien efter söndagens val

Publicerad 2015-12-20

Regerande Partido Popular störst i spanska valet – oklar regeringsbildning

Söndagens val i Spanien kan resultera i att en koalitionsregering bildas i landet för första gången.

Regerande högerpartiet Partido Popular blev störst – men får inte egen majoritet.

In i det sista var det oklart vilka tänkbara block som får absolut majoritet.

På söndagen gick Spanien till val. 36,5 miljoner av landets invånare var röstberättigade.

När mer än 85 procent av rösterna var räknade stod det klart att regerande högerpartiet Partido Popular blev landets största. Det fick omkring 28 procent av rösterna, vilket motsvarar 122 mandat.

Oklar regeringsbildning

Det räcker inte för att bilda majoritet i det spanska parlamentet med 350 ledamöter.

Socialdemokratiska Partido Socialista Obrero Espanol (PSOE) fick cirka 23 procent av rösterna. Därefter följer Podemos (20 procent) samt Ciudadanos (13 procent), även de till vänster om mitten.

Allt tyder på att valresultatet kommer att kräva nya politiska samarbeten. Hur den spanska regeringen framöver kommer att se ut var därför sent på söndagskvällen fortfarande oklar.

Politiska kartan omritad

När 90 procent av rösterna räknats hade inget av blocken absolut majoritet. Då krävs 186 mandat. PP och Ciudadanos får 164 – PSOE och Podemos 160.

Vallokalerna stängde klockan 20. Samtidigt presenterade statliga TVE sin stora vallokalsundersökning som omfattar 177 000 väljare.

Den visade att PP skulle bli valets vinnare följt av PSOE.

Inför valet har opinionsundersökningar visat att inget av de två största partierna – PP eller PSOE – får egen majoritet. Det visade sig stämma.

Det betyder att söndagens val troligen för första gången resulterar i att en koalitionsregering bildas.

"Tvåpartisystemet är över"

Podemosledaren Pablo Iglesias, den store valvinnaren, kom brett leende till sina partikamrater och media, skriver TT.

– I dag har ett nytt Spanien fötts. Tvåpartisystemet är över. Nu börjar en ny politisk etapp i vårt land, slog han fast.

Han poängterade att PP och PSOE förlorat mycket och att nu väntar nya tider om Podemos får ha ett ord med i laget:

– Vår kamp är för social rättvisa och mot korruptionen.

"Helt nytt för landet"

– Det är helt nytt för landet. Det här innebär också att tre vänsterpartier sitter i riksdagen, säger Jakob Lewander, statsvetare med särskilt fokus på spansk politik.

Vad kommer det att betyda för spansk politik?

– Det innebär att det blir en bredare förankring i politiken. Men också att det skulle kunna leda till mer hållbarhet kring viktiga reformer. Man har länge pratat om att det är slut på tvåpartisystemet, det är nu politikerna måste börja agera. Man kommer att behöva göra svåra val, säger Lewander.

Uppstickare utmanar

Regeringsmakten utmanas av de relativt nystartade partierna Podemos, vänsterpartiet som ett år efter att det bildats blev landets största, och center-liberala Ciudadanos. De väntades bli tillräckligt stora (15–20 procent) för att utgöra regeringsunderlag, skriver TT.

– Jag vill att saker förändras och att inget parti får majoritet så att ingen kan göra som den vill utan att lyssna på andra, säger den 30-årige ingenjören Augustin Aduriz, som lade sin röst på Podemos när vallokalerna öppnade, enligt TT.

"Kan bli oreda"

Andra väljare fruktar politiskt virrvarr när Spanien nu seglar ut på okända vatten.

– Om det inte blir någon majoritet och många partier får något att säga till om, kan det bli en del oreda, säger 50-åriga hemmafrun Josefa Robledillo, som röstade på PP, till Reuters.

Valdeltagandet ser ut att blir rekordstort. Enligt de officiella siffrorna från det spanska inrikesdepartementet låg det vid 18-tiden på 58,38 procent. Motsvarande siffra vid parlamentsvalet 2011 var en dryg procentenhet lägre, skriver TT.