Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Perennerna fixar din drömrabatt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-11

Mixa rätt så blommar täppan hela sommaren

Färgsprakande och väldoftande. Perenner har allt. Dessutom är de perfekta för dig som hellre vilar i hängmattan än rensar ogräs.

Trädgårdsdesignern Malin Skiöld visar hur rabatten blommar långt in på hösten.

LÄTTSKÖTT Välj perenner som blommar under olika månader – så har du en prunkande och lättskött rabatt ända till hösten.

Om du vill omge dig med färg, dofter och praktfull grönska hela sommarhalvåret är perenner det självklara valet. Det bästa av allt – de gör jobbet åt dig. Ordet perenn betyder en flerårig, örtartad växt, och det finns tusentals olika sorter att välja bland.

Sköter sig själva

Det fina med dem är att de övervintar, vissnar ner och spricker ut i blomning igen år efter år. Allt du behöver göra är att rensa och gödsla lite lätt – resten sköter blommorna!

– Det räcker att rensa lite löv någon gång på våren och täcka med ett tre centimeter tjockt lager med kogödsel, så klarar de sig fram till sommaren, säger Malin Skiöld, trädgårdsdesigner vid slottsträdgården Ulriksdal.

Hennes favoriter är dagliljor och jättedaggkåpa, som är långlivade och tåliga. När Malin planerar rabatter väljer hon växter som matchar varandra både i färg och form.

– Du bör inte blanda för många färger, då blir det rörigt.

Perfekta marktäckare

När du anlägger en perennrabatt bör du ha näringsrik jord och goda ljusförhållanden, helst minst sex soltimmar per dagen. Det finns växter som klarar skuggigare platser, men då går du miste om färgprakten, eftersom de sorterna oftast är gröna. Jorden bör vändas före plantering och vara tre decimeter djup. Blommorna sätts tätt, ungefär 30 centimeter från varandra. Med tiden växter de samman och täcker marken helt.

– Då slipper du ogräset. Perenner är perfekta som marktäckare under buskar och träd, säger Malin.

Så fixar du rabatten

Därför älskar vi perenner

Fler trädgårdstips:

Sara Milstead

Följ ämnen i artikeln