Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Att lyssna på Pavarotti var som att frilägga en nerv”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-06

Sportbladets Lasse Anrell om Luciano Pavarotti

Rösten, känslan – och folkligheten.

Det gjorde Luciano Pavarotti till en av historiens största tenorer enligt Sportbladets Lasse Anrell.

Lasse Anrell såg Luciano Pavarotti uppträda flera gånger. Foto: LASSE ALLARD

Operakännaren Lasse Anrell skrev tidigare om opera för Aftonbladet och har sett Luciano Pavarotti uppträda vid flera tillfällen.

– Han var otroligt viktig för mig personligen. När jag hörde honom var det första gången som jag upptäckte att det var känsla i operan. Det blev inte så operamässigt, om man säger så. Opera när den är som sämst kan vara svår och högtravande. Men att lyssna på Pavarottis röst var som att frilägga en nerv. Sex och känsla.

Var han den störste tenoren?

– För mig var han det, bredvid Jussi Björling. Historiskt sett måste man också nämna Placido Domingo och Enrico Caruso.

Hur kommer han att bli ihågkommen?

– Han kommer att bli saknad och gjorde en stor insats för att föra ut operan till folket. Jag har sett honom flera gånger i hans hemstad Modena vid konserter tillsammans med popstjärnor som till exempel Spice Girls och Eroz Ramazotti. Popartisterna sjöng verserna och Pavarotti refrängerna. När han kom in och sjöng var det osannolikt bra. Hans röst stod i en klass för sig.

När såg du honom uppträda live första gången?

– Det var under fotbolls-VM i Italien 1990 vid en speciell gala i Rom med de andra två tenorerna, Jose Carreras och Placido Domingo. Det var första gången de sjöng ihop. Att höra Pavarotti live var mäktigt, och då förstod jag att han var så totalt överlägsen de andra två.