Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Direktören hade hotats tidigare

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-12

Pantbanks-direktören tappade minnet av kidnappningen

Direktören för pantbanken mötte sina kidnappare i rätten när målet togs upp i Göteborgs Tingsrätts säkerhetssal på onsdagen.

Det fanns en hotbild sedan tidigare mot den kidnappade 64-årige direktören. Men polisens extrabevakning hade dragits in.

Det kom fram när rättegången mot de fem åtalade kidnapparna startade på onsdagen.

Mannen lämnades att dö, men kunde räddas – tack vare sin mobil.

Ett par månader före pantbanks-direktören rövades bort från sitt hem i Torslanda hade han blivit varnad av en kvinna.

– Jag fick en varning att det fanns en hotbild mot mig, att en det fanns en person som ville åt mig, säger direktören till TT.

Ytterligare en person berättade senare om en hotbild. Direktören ringde till polisen och fick då eskort hem från jobbet några dagar, men den drogs sedan in.

Kontantkort bevis mot ligan

Förhandlingarna hölls i säkerhetssalen, där åhörarna skiljs från rättegångens aktörer genom en glasvägg. De fem männen i 20—30-årsåldern i jeans och huvtröjor nekade alla till anklagelserna.

Åklagare Thomas Eliasson gick under förmiddagen igenom bevisningen och försökte binda männen vid brottet med hjälp av analys av kontantkort som de använt i mobiltrafik mellan varandra. Han hänvisade även till de fynd man gjort dels i direktörens bil, dels i en annan bil som ska ha tillhört en av de åtalade.

– Vi har två nya nummer som används av två misstänka personer bara under den tiden som direktören är borta. De används bara under brottstiden och blir sedan kasserade, sade Thomas Eliasson, till TT under en paus.

TT: Vad säger du om bevisningen?

– Den verkar ju ganska massiv och den är ganska omfattande tycker jag, säger Gunilla Johansson som är försvarsadvokat till en av de åtalade.

Skallbrott och brutna händer

De fem männen är åtalade för människorov och försök till mord.

Efter att ha kartlagt 64-åringen, som är direktör för en pantbank, i flera månader slog de till den 11 april i år. Ligan misshandlade direktören svårt. När han hittades hade han skallbrott, kraftiga ögonskador, utslagna tänder och båda händerna var brutna.

– Jag minns ingenting förrän jag vaknade upp på Sahlgrenska, då min bror satt bredvid mig när jag vaknade, säger direktören.

De fem åtalade är mellan 20 och 28 år gamla. Två av dem, en 20-åring och en 28-åring greps samma natt som direktören hittades. De andra tre har häktats efter det. En av de misstänkta, en 27-åring, satt först häktad misstänkt för grovt narkotikabrott men misstanken gäller nu också kidnappningen.

Direktören har vårdats på sjukhus för sina skador i flera månader, men bedömdes för en tid sedan vara så pass frisk att han kunde lämna sjukhuset.