Avmaskningsmedel – ny innedrog

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-09-05

Ett dödsfal hittills l i Sverige

Avmaskningsmedel för katter. Det har blivit ungdomarnas nya innedrog.

– Preparatet A2 liknar amfetamin och LSD och används som partydrog, säger Lars Hansson, narkotikaspecialist på Tullverket.

Tidigare användes A2 som avmaskningsmedel för katter i Sverige men förbjöds för flera år sedan då det visade sig att katterna fick allvarliga biverkningar. Istället började ungdomar använda preparatet eftersom det har samma effekt som amfetamin.

I december förra året beslagtog tullen i Malmö 19,2 kilo A2 eller Bensylpiperazin som preparatet egentligen heter. Den beslagtagna drogen kom från Kina där man fortfarande använder preparatet som avmaskningsmedel.

– Det är Europas största beslag av drogen hittills och visar hur vanlig drogen är. Bara det här beslaget innehåller 200 000 doser och värderas till knappt fyra miljoner kronor på gatan, säger Lars Hansson på Tullverket.

Tullverket kunde inte vidta några rättsliga åtgärder eftersom A2 ännu inte är narkotikaklassat.

Vad är A2 för typ av drog?

– A2 är både centralstimulerande som amfetamin och hallucinogen som LSD. Den är mycket farlig och användare kan få psykoser, hallucinationer och depressioner. Hittills har en person dött av att använda A2, säger Lars Hansson.

Som pulver kan drogen snortas, injiceras eller blandas ut med vatten för att drickas. Drogen förekommer även i tablettform. A2 säljs både nätet och på gatan.

– Den mesta försäljningen sker på nätet. Där säljs droger som ännu inte blivit narkotikaklassade, säger Lars Hansson.

När det uppdagades att preparatet användes som drog av ungdomar klassade man det som hälsofarligt ämne 2003. Det innebar att försäljningen på nätet minskade något. Tullverket, polisen och andra myndigheter för nu diskussioner kring en eventuell narkotikaklassning.

– Att narkotikaklassa ett preparat tar tid och man måste ha med i bedömningen hur det kommer påverka näringslivet som kanske använder preparatet till andra saker. Men eftersom A2 numera inte används till katter i Sverige borde det gå att narkotikaklassa det, säger Lars Hansson.

För att ett ämne ska narkotikaklassas måste Folkhälsoinstitutet föreslå det för regering och riksdag som därefter tar beslut i ärendet.