Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

IS-terroristerna porrsurfade sig genom Europa

Uppdaterad 2016-09-06 | Publicerad 2016-09-05

Terrorgruppen IS blir allt med sofistikerade i att planera sina attacker.

Nya uppgifter visar hur terroristerna porrsurfade sig genom Europa för att ha något att göra – och hur de inte visste ”det slutgiltiga målet”.

– IS blir allt mer sofistikerade på sättet de gör det på, säger CNN:s expert Paul Cruickshank.

130 människor dog och över 300 skadades i terrorattackerna i Paris, november 2015.

Men terrorgruppen Islamiska staten hade planerat att dåden skulle bli betydligt mer omfattande, rapporterar CNN som hänvisar till källor och dokument kopplade till utredningen om attackerna.

Utredningen visar nya uppseendeväckande detaljer om hur sofistikerade IS-terroristerna blivit.

– IS ökar sin internationella planering av attacker, säger Paul Cruickshank, en analytiker som bidragit till CNN:s undersökning.

– Sättet de gör detta på är allt mer sofistikerat. De har skapat ett intrikat logistiskt system för stöd till terroristerna... för att lansera terroristattacker.

Porrsurfade genom Europa

För att kunna planera Parisdåden har terroristerna använt sig av vanliga medieplattformar som Viber, Telegram och WhatsApp för att kommunicera inom grupperna. Meddelandena är ofta kodade.

Rådgivaren, i gruppen, har där kunnat ge information om hur terroristerna ska ta sig vidare till nästa steg – precis så mycket de behöver veta – eftersom de inte vet vad slutmålet med uppdraget är.

”Något bra för Gud”, ska en av de misstänkte svarat på varför de var på väg mot Frankrike.

Inom gruppen har de använt pseudonymer och mycket visar på att terroristerna inte visste varandras riktiga namn. De har också fått pengar efter varje avklarad fas på resan.

Dessutom har utredare upptäckt att en av terroristerna sysslat med en icke-islamisk hobby – porrsurf. På sina resor inom Europas gränser porrsurfade terroristen, eftersom han inte kunde kommunicera med sin kompanjon som pratade ett urdu och inte arabiska.

Terroristen sökte bland annat på ”Pakistani Lahore college girls... ImakeSex”.

Telefonen och terroristens kompanjons telefon har nu avslöjat flera kontakter i både Europa och Mellanöstern.

– Krypterade meddelandegrupper har potential att revolutionera i planeringen av terrorattacker eftersom man då kan använda sin telefon och samordna i realtid utan att äventyra sin position, säger analytiker Paul Cruickshank.

Gav varandra tips

Konversationerna dem emellan visar hur de gett råd till varandra om huruvida de ska använda sina riktiga namn vid gränsövergångar och hur man kan smyga in över gränser olagligt. Ett tips var att gömma sig på tågtoaletter.

Utredare tror nu att de planerat att genomföra attacker i Nederländerna och på andra ställen i Frankrike såsom shoppinggator och matbutiker, enligt källor. Det finns också saker som tyder på att attackerna också skulle genomföras i Storbritannien.

CNN har spenderat månader på att gå igenom de 90 000 sidor, som inkluderar massor av förhör, foton, utredningsresultat och data som har hämtats från mobiltelefoner som ger en inblick i IS yttre verksamhet kallad Amn al-Kharji.