Fejkad nyhet om getingsex spred sig över världen

Publicerad 2013-05-16

”Hasse, 35, hade 54 getingstick på könsorganet – dog”

Den påhittade nyheten om att ”Hasse”, 35, dog när han försökte ha sex med ett getingbo på sin gård utanför Ystad spred sig som en löpeld över världen.

– Att min lilla artikel blev en världsnyhet kändes ju fantastiskt, skriver Kaj Liljeroth, skribenten bakom artikeln, i ett mejl till Aftonbladet.

Artikeln publicerades av skämtsajten Nyheterna Sverige i september ifjol.

Spreds utomlands

”Hasse, som var känd inom Ystads krogkretsar, hade totalt 146 getingstick på kroppen varav 54 på könsorganet, inklusive pungen”, står det i den påhittade texten.

Två personer uttalar sig i artikeln – en granne vid namn Bertil Ståhfrääs och psykologen Siv Underlivh, expert på udda sexfantasier.

”Att försöka sig på att ha samlag med ett getingbo är en mycket dålig idé”, säger Siv Underlivh i texten.

Men den påhittade artikeln snappades upp av flera utländska medier och spreds över världen, skriver Ystads Allehanda.

En av världens största affärsnyhetssajter, International Business Times, publicerade ”nyheten” om Hasse och getingarna under onsdagen och texten har varit en av sajtens mest lästa.

”Fantastiskt”

Under torsdagens lades dock en ny artikel ut på sajten där redaktionen beklagade att de inte förstått att texten var ett skämt.

”Skämtet försvann i översättningen – liksom namnen på de inblandade”, skriver International Business Times.

Skribenten bakom artikeln, Kaj Liljeroth, skriver i ett mejl till Aftonbladet att han tycker att det är ”fantastiskt att artikeln blev en världsnyhet”.

”Hela redaktionen blev ju helt till sig och firade med kaffe och bullar, det var en gemytlig eftermiddag må jag säga”, skriver Kaj Liljeroth.

Han tror att hans fobi för getingar kan ha bidragit till innehållet artikeln.

Här kan du läsa artikeln om ”Hasse” i sin helhet.