Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Mordet ska inte användas för att roa”

Publicerad 2013-02-19

Engla Höglunds mamma försöker stoppa teaterpjäs om mordet på hennes dotter

En ny pjäs med arbetsnamnet ”Englamördaren” bygger på polisförhören med morddömda Anders Eklund. Nu försöker Carina Höglund stoppa den.

– Som att kliva ner i vår grav, säger hon om pjäsen.

Skådespelaren Dan Bratt har skapat föreställningen, som provspelats på Kulturama i Stockholm. För två veckor sedan kontaktade han Carina Höglund, mamma till Engla. I mejl beskrev han innehållet.

Hon är upprörd.

– Det river upp, ingen ska gegga mer i det här mordet, säger hon till Aftonbladet. Vi måste få lugn, jag försöker nu skydda både min levande och döda dotter.

Dan Bratt vill inte säga något om tanken med pjäsen, men bekräftar att den provspelats. Om Carina Höglunds reaktion säger han:

”Viktig föreställning”

– Jag är ledsen att vi inte kunnat nå varandra. Det är hemskt med hennes smärta och sorg. Men det här är en viktig föreställning.

Carina Höglund har lagt ut deras mejlväxling på sin blogg. Av den framgår att Dan Bratt vill fingera ett polisförhör, och läsa ur protokoll och domar.

Han skriver:

”Föreställningen ställer många frågor men ger inga svar. Publiken ska känna och tänka själva.”

Föreställningen innehåller musik. Dan Bratt skriver: ”... och tanken är att musiken ska förhålla sig vacker till den fruktansvärda historien.”

”Förstår du inte?”

Carina Höglund ber honom lägga ner projektet. Ur hennes mejl:

”Är det så att du inte förstår att detta har hänt på riktigt? Att det finns en massa människor som är berörda på riktigt? Människor som inte vill att mordet ska användas i syfte att roa eller försöka skapa spänning eller äventyrslust som en fiktiv deckare.”

Engla Juncosa Höglund från Stjärnsund i Dalarna var nyss fyllda tio år när hon mördades 5 april 2008. En dryg vecka senare erkände Anders Eklund, 42, gärningen och dömdes till livstids fängelse.