Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Chavez hemkomst inget friskhetstecken

Hemlighetsmakeriet fortsätter

Hugo Chavez tillsammans med döttrarna på sjukhus på Kuba. Det här är en av de sista officiella bilderna på honom.

Varje gång Venezuelas president återvänder från utlandet brukar hans ankomst direktsändas i tv.

Inte den här gången.

Vilket tyder på att hans hälsa är allt annat än god.

Många blev förvånade - för att inte säga chockade - över Chavez twittermeddelande att han nu är tillbaka i Venezuela efter mer än två månader på Kuba där han opererats för cancer. De få uppgifter som kommit ut om hans hälsotillstånd har tytt på att han skulle bli kvar längre på Kuba.

Att han nu dyker upp på hemmaplan hux flux är inte ett tecken på något mirakulöst tillfrisknande. Särskilt inte som han fördes in i landet utan statstelevisionens sedvanliga välkomstkommitté. Att det dessutom skedde halv tre på natten är en annan indikation på att de ansvariga inte ville att någon utomstående skulle få se presidenten.

Twitter

Hemlighetsmakeriet kring Chavez cancer (officiellt har man inte meddelat vilkens slags cancer det handlar om) gör att experter spekulerar ungefär som kremlologerna gjorde på Sovjetunionens tid.

Enda livstecknet var ett meddelande på twitter där Chavez skrev.

– Vi har anlänt till Venezuelas moder jord. Tack gud. Tack mitt älskade folk. Vi kommer att fortsätta behandlingen här.

Meddelandet var det första på Chavez twitterkonto sedan han opererades på Kuba den 11 december. I övrigt släptes en bild i fredags på Chavez med sina två döttrar vid hans sjuksäng i Havanna.

Intresset för Chavez hälsa kan tyckas i det närmaste hysteriskt. Men det finns en förklaring bortom den rent mänskliga.

I kölvattnet till Chavez cancerbehandling har det blåst upp till politiskt strid.

Nyval

Motståndarna anser att eftersom Chavez inte personligen kunde sväras in som president den 10 januari så har han i praktiken avgått. Därför borde landet utse en tillförordnad president i väntan på att nyval kan hållas.

Chavez som haft makten i 14 år lämnar den inte ifrån sig frivilligt. Ett skäl att återvända till Venezuela kan vara att han är tillräckligt frisk för att låta sig sväras in inom kort och därmed få stopp på oppositionens försök att avsätta honom.

Ett annat kan vara att han är så dålig att det är osäkert hur länge han överlever och att han vill dö på venenzuelansk mark.

De få uppgifterna regimen lämnar ut ger inte direkt känslan av att Chavez är på bättringsvägen. Det hjälper inte att den statliga tv:n efter beskedet om Chavez ankomst började spela glad musik.

Vicepresidenten Nicolas Maduro sa att Chavez befinner sig i "en pågående kamp" och att ytterligare detaljer om hans hälsotillstånd meddelas senare.

Tills dess får både motståndare och anhängare sväva i ovisshet.