Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

"De slår mot folket i Husby"

Uppdaterad 2013-05-23 | Publicerad 2013-05-22

Under natten spred sig kravallerna från Husby vidare till Stockholms förorter.

I Jakobsberg, Fittja, Tensta och Kista brann bilar - och ungdomsgäng kastade sten mot polisen. 

– Det är vi som bor här, vi som promenerar på gatorna, våra familjer som får leva i förstörelsen - inte polisen, säger Fittjabon Prem Huk, 23.

Vid infarten mot Husby torg syns spåren av de brända bilarna vid sidan av vägen. Svart sot täcker den grå asfalten och gräset är bränt.

I Husby centrum är det annars lite som vittnar om de senaste dagarnas händelser. Fönstren på tunnelbanenedgången är trasiga, provisoriskt lagade med tejp. En telefonkiosk är sönderslagen. Glaset ligger fortfarande kvar på marken.

– De slår inte mot regeringen, inte mot polisen. De slår mot folket i Husby, säger frukthandlaren Morad, 57. 

"Har blivit ett getto"

Nere på torget är det glest med folk, många som rör sig mellan butikerna är journalister. Tv-fotograferna bär stativ, reportrarna block och mikrofoner.

"Stick härifrån, innan ni blir stenade", skriker en pojke, inte äldre än 16, när Aftonbladet står och pratar med förbipasserande.

Anna flyttade från Husby för två månader sedan men är tillbaka för att hälsa på släktingar.

– Husby har blivit ett getto. När jag flyttade hit 1982 var det inte så här. Då var det var lugnt. Ungdomarna säger att de hämnas på arbetslösheten, på polisen - men alla har ett eget ansvar. Det är ingen som kommer dyka upp och sätta ett läkardiplom i händerna på dig, säger hon medan hennes barn Nati och Bella nyfiket tittar upp mot mamma från tvillingvagnen. 

– De här två ska jag hålla koll på när de blir äldre, konstaterar Anna.

Oroligheterna sprider sig

Upploppen startade i Husby natten till måndag.

Sedan dess har oroligheterna och bränderna spridit sig och bara i natt eldhärjades 42 fordon i Stockholms södra och norra förorter.

I Jakobsberg, ett lugnt område 15 kilometer norr om Stockholm, attackerade ett trettiotal ungdomar i natt den lokala närpolisstationen.

Fönsterrutor krossades och polisen fick stenar och flaskor kastade mot sig när de försökte förhindra skadegörelsen.

"Trodde Sverige var ett lugnt land"

På Drabantvägen i Jakobsbergs Centrum står en utbränd bil, på parkeringen 50 meter därifrån ytterligare en.

Lukten av bränt gummi och metall finns fortfarande kvar och boende i området går förbi, stannar till och tar kort.

Lovelyn är från Nigeria och har bott i Sverige i två månader, Michael Senft är från USA och kom till Sverige i april.

De är på väg hem från dagens SFI-undervisning i Jakobsberg och stannar till vid bilvraken. 

– Är det här regeringens egendon? Polisens? Nähä. Varför bränner de upp sina egna bilar? frågar Lovelyn och tittar på den utbrända kombin.

Hon har följt händelserna via den internationella nyhetskanalen al-Jazeera.

– Jag trodde att Sverige var ett lugnt land, säger hon.

Oklart varför det sprids

Alla som Aftonbladet pratar med under eftermiddagen säger ungefär samma sak: det rör sig om ett fåtal ungdomar som tar ut sin frustration på polis och myndigheter, får utlopp för en ilska - och förstör för den absoluta majoriteten av de som bor i områdena.

Men varför våldsamheterna sprids tycks ingen kunna svara på.

– Tidigare erfarenheter visar att det finns en smittorisk. Vi upplevde liknande när det var oroligheter i Rosengård i Malmö, de spreds också, säger polisens presstalesperson Kjell Lindgren.

– Jag vet inte. Det är otroligt svårt att hantera det här. Olika rykten skapas och sedan eskalerar det, säger Anders Jacobson, närpolischef i Jakobsberg.

– Unga ser upp till de äldre och vill göra likadant, konstaterar Orhan Tasdelen, 23, från Norsborg på parkeringen bakom Fittja Centrum.

Sopat bort splitter från torget

Bakom honom står två utbrända bilar.

Inte heller här är det mycket som vittnar om nattens händelser: en grupp högstadieungdomar har spenderat morgonen med att sopa och städa bort glassplitter från torget.

– Men det är ingenting som tas upp i media, säger Victor Hanna, 23.

Han är född och uppvuxen i Fittja tillsammans med jämnåriga kamraten Prem Huk.

De är delade kring vad som händer. Å ena sidan finns det problem i området, men å andra...

– Bilden av Fittja är att alla är arbetslösa, alla känner maktlöshet. Så är det inte. Både jag och Victor vet var vi ska vända oss i samhället om vi har problem - för våra föräldrar har lärt oss det. Men många har inte den kunskapen. Då får de fel förebilder, säger Preem Huk.

Under dagen har närpoliserna i Stockholm suttit i möte med socialtjänst, kommun och frivilliga krafter. Under kvällen anordnades en demonstration mot våldet i Husby.

Samtidigt är över hundra poliser extrainkallade, redo att möta nya oroligheter från ungdomsgängen.  

– De fattar inte vad de ställer till med. Det är vi som bor här, vi som promenerar på gatorna, det är våra familjer som får leva i förstörelsen - inte polisen, säger Preem Huk.

Så har våldet exploderat

17 september 2012, Tensta

En polispatrull var på plats för att genomföra ett gripande av en person. ”Denne person skrek högt till passerande att de skulle ’samla ihop folk’ i det ådagalagda syftet att iscensätta en fritagning medelst ’våldsamt upplopp’ skriver polisen i sin anmälan till Arbetsmiljöverket.

En stor folksamling kom till platsen, maskerade sig och hotade poliserna som snabbt lämnade platsen med den gripne.

Enligt polisen inträffar liknande händelser flera gånger per dygn i området. ”Dessutom har det övergått från hotfulla situationer till rena våldshandlingar lika ofta” enligt polisen.

2 september 2012, Tenstaplan

Polisen kallas till ett bråk vid Tensta marknad. När de kommer fram blir de attackerade.

”När vi kommer fram och ska försöka reda ut vad det var som hade hänt fick jag en sten kastad i mitt ansikte. Stenen kom med hög fart och den träffade mig precis utanför mitt högra ögonbryn” berättar en polisman i anmälan till Arbetsmiljöverket.

Därefter kastades ytterligare stenar mot polisen och han kollega.

23 augusti 2012, Tensta Centrum

Civil polis ska stoppa en personbil som vägrar stanna. I närheten av Rinkeby Torg tar färden stopp när polisen prejar bilen, polispatrullen tvingas då avbryta insatsen när ”ett flertal personer kommer springande för att hjälpa sina vänner i personbilen” skriver polisen i sin anmälan till Arbetsmiljöverket.

”Om polispatrullen ej i detta läge avbrutit efterföljandet hade det förelegat en stor risk att patrullen blivit instängda på parkeringen. Detta hade med all säkerhet medfört en stor risk för allvarliga personskador på polispersonal”.