Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

– Vi får helt enkelt inte tag på Milton

Publicerad 2013-06-22

Kronofogdens dilemma – därför kan de inte driva in miljardskulden

Berth Milton var i torsdags skyldig den svenska staten 929 137 549 kronor.

Men trots den enorma skulden har Kronofogden knappt lyckats driva in någonting.

– Han är inte misstänkt för något brott, det är det som är dilemmat, säger Eva Rudolf på Krono­fogden.

Berth Miltons rekord­stora skatteskuld härrör från ett beslut år 2001 om inkomst­taxering och skattetillägg för åren 1996–2000.

Milton överklagade Skatteverkets beslut till förvaltningsdomstolen men vann endast bifall avseende inkomståret 2000, de övriga fyra åren var han skattepliktig enligt domen.

Söks av myndigheterna

Milton överklagade till kammarrätten som endast fastställde länsrättens dom. Slutligen klagade han till Högsta förvaltningsdomstolen men fick inget prövningstillstånd.

Sedan dess är han eftersökt av myndigheterna för att betala tillbaka sin rekordskuld.

Eva Rudolf är chef för Kronofogdens specialverkställighetsteam i Sundbyberg utanför Stockholm. Hennes team arbetar mot personer med mycket stora skulder samt mot grov organiserad brottslighet.

Svår att få tag på

Hon säger att arbetet med den före detta porrkungen Berth Milton är svårt.

– Vi jobbar med hans ärende hela tiden men han och hans eventuella tillgångar har inte gått att få tag i helt enkelt. Så länge vi inte hittar honom kan vi inte mäta ut något.

Kronofogden har inga egna resurser att bedriva spaning och Eva Rudolf berättar att myndigheten är beroende av hjälp från allmänheten.

Polisen hjälper inte

Kan inte polisen hjälpa er?

– Jo, om de ser honom kan de tipsa oss, men han är inte misstänkt för något brott så de kan inte lägga några spaningsresurser på det. Det är det som är dilemmat i det här ärendet.