Efterlyst knarkkung gripen av FBI i Mexiko

Publicerad 2012-11-24

Knarkkungen Joe Luis Saenz, 37, sköt ihjäl två rivaler.

Sedan dödade han sin flickvän av rädsla för att hon skulle avslöja hans brott.

Nu har han gripits i Mexiko – efter 13 år på FBI:s lista över de mest eftersökta brottslingarna.

Joe Luis Saenz.

Gängmedlemmen Joe Luis Saenz sköt ihjäl två män i en gänguppgörelse i Los Angeles 1998, uppger nyhetsbyrån AP. Morden ska ha varit en hämnd efter en attack mot en av hans egna kumpaner.

Dödade flickvännen

Två veckor efter morden misstänks Saenz ha kidnappat, våldtagit och mördat sin flickvän Sigrieta Hernandez, som också är mamma till det tidigare parets dotter. Motivet till mordet ska enligt AP ha varit att Saenz misstänkte att flickvännen skulle berätta om gängmorden för polisen.

Saenz misstänks också för att ha mördat ytterligare en man vid namn Oscar Torres i oktober 2008. Motivet ska ha varit en obetald drogskuld på 600 000 dollar. Pengarna ska Torres ha blivit av med vid ett polistillslag mot hans bil vid ett rödljus.

Flydde till Mexiko

Efter morden i USA misstänks Saenz ha flytt till Mexiko där han arbetat för en mexikansk drogkartell.

Saenz har funnits med på FBI:s lista över de mest eftersökta personerna sedan 2009, tillsammans med bland andra Osama bin Laden. På en FBI-poster där Saenz porträtt finns med varnas allmänheten för att den efterlyste alltid är beväpnad, samt att han regelbundet reser mellan Mexiko och USA, uppger brittiska Daily Mail.

Greps av FBI

För den som har kunnat bidra med information om Saenz har FBI utlovat en belöning på 100 000 dollar.

I torsdags greps han i Guadalajara, Mexiko, efter en operation där både FBI och mexikansk polis medverkade. Enligt AP utlämnades han till polisen i Los Angeles på fredagen.

Han misstänks för flertalet mord, kidnappning och våldtäkt.