Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Djurplågare jagas i Skåne

Publicerad 2013-05-29

Brutala hästattacker på tre gårdar

HÄSTAR PLÅGAS En djurplågare jagas i Skåne efter brutala attacker på tre olika hästgårdar

Djurplågaren har attackerat hästarna på natten och skurit bort deras könsorgan.

På tre veckor har tre hästar i Skåne plågats till döds.

– Vi söker ett mönster - och någon med personlighetsstörning, säger Jörgen Nilsson, närpolischef i Lund.

Stuteriet Håleryd ligger idylliskt i Örkelljunga i norra Skåne. Här har man sedan 1960 fött upp några av Sveriges finaste hästar varav många blivit travhästar som vunnit de klassiska loppen.

I fredags morse gjorde en av de anställda en vanlig inspektionsrunda och upptäckte då i en hage med fem hästar att en av hästarna låg ner.

Unghästen låg svårt knivskuren, med slidan och anus bortskurna och bortförda.

– Man förmodar att hästen sövts, annars kan man nog inte göra det här. Det måste vara en extremt sjuk människa som ligger bakom, säger Mats Hugoson som med sin familj äger stuteriet.

Detta är första gången som det välkända stuteriet drabbas av djurplågeri.

– Det har inte funnits i tankarna och även om man läst om liknande händelser genom åren så är det svårt att gardera sig mot ett sådan här attack.

Brottet rubriceras i polisanmälan som djurplågeri och polisen undersöker nu om dådet har samband med två liknande attacker mot hästar i södra Skåne i början av maj. De två gårdar som utsattes, i Blentarp och Dörröd, ligger någon kilometer ifrån varandra i Lunds kommun. Bland annat har ett islandshäststo fått anus och blygdläppar avskurna.

– Det finns ingen skäligen misstänkt, säger Jörgen Nilsson, närpolischef i Lund, som uppger att kontakter under tisdagen skulle tas med Kristianstadspolisen för att undersöka eventuella  samband som kan ringa in gärningsmannen.

Polisen kartlägger också vilka gärningsmän som tidigare dömts eller misstänkts för djurplågeri.

– De här dåden är väldigt ovanliga. Man har ju någon störning i sin personlighet om man gör så här. Ingen gör det för skadegörelsens skull gentemot målsägande utan det är djuret som är objektet.

Enligt Jörgen Nilsson har de plågade hästarna i södra Skåne, i motsats till uppgifterna i Kristianstad, inte blivit sövda.

– Nej, vi såg inget sådant mönster. Hästarna har nog utsatts för ett väldigt lidande i samband med händelsen.

Hästattacker förekommer, trots att de är ovanliga, med jämna mellanrum och runt om i hela Sverige.

– Varje gång det händer rör det upp otroliga känslor. Hästen är ju ett husdjur, inte vilket djur som helst, och det är allmänmänskligt att bli berörd, säger polischefen.

För Mats Hugoson på Håleryd stuteri innebär torsdagens attack att personalen är mer uppmärksam.

– Jag blir bestört av det som hänt och hoppas verkligen att polisen får tag i den skyldiga för det är helt klart något som är fel, säger hästuppfödaren.