Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Unik bild visar universums första ljus

Publicerad 2013-03-21

Här är världsrymdens första ljus.

Den unika bilden omkullkastar tidigare teorier om rymden och har fått astronomer att jubla.

– Det kanske ser ut som modern konst, men för astronomer är det en guldgruva av information, säger George Efstathiou på universitetet i Cambridge till Sky News.

Den revolutionerande bilden är en sammanställning av data som samlats in under 15 månader av rymdteleskopet Planck.

Bilden visar ljuset från tiden då universum endast var 380 000 år gammalt. Ljuset på bilden kan beskrivas som en kvarlevande strålning som härstammar från Big Bang, skriver Sky News.

Universum är äldre än vad vi trott

Vid tidpunkten var universum fylld med en varm och tät soppa av samverkande protoner, elektroner och fotoner. När protonerna och elektronerna slogs samman och bildade väteatomer släpptes ljus fritt. I takt med att universum expanderade sträcktes ljuset ut till mikrovågor - vilket är det vi kan se på bilden i ovan, skriver den europeiska rymdstyrelsen ESA.

Det som gör astronomer och forskare så entusiastiska är att analyser av bilden visar att universum i själva verket är mycket äldre än vad man tidigare har trott - närmare bestämt 60 miljoner år äldre.

"Bara början på en resa"

Det innebära att universum numera dateras till 13.82 miljarder år.

En ytterligare nyhet är att andelen mörk materia är mycket större än vad man tidigare trott - närmare en femtedel större än tidigare beräkningar.

Jan Tauber, forskare på ESA, kallar bilden den mest detaljerade kartan över mikrovågor i rymden som någonsin gjorts.

– Planck har målat en ny bild av universum som tänjer på gränserna för hur vi förstår dagens kosmologiska teorier. Detta är början på en ny resa och vi räknar med att vår fortsatta analys av Plancks data kommer fortsätta kasta ljus över denna gåta, säger han.