Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Föreslår bättre förskola – men S är sämst i klassen

Publicerad 2014-06-30

Höll brandtal om bättre förskola – nämnde inte att S-kommunerna är sämst

Enligt Stefan Löfven är satsningar på förskolan avgörande för att vända de sjunkande skolresultaten.

Men i sitt tal missade han att nämna att S-styrda Göteborg och Malmö är sämst i klassen – med större barngrupper än i Alliansens Stockholm.

– Det spelar ingen roll var problemet finns. Vi kör ett ­nationellt ansvar för att vi ska ha mindre barngrupper, säger S-ledaren.

I natt vandrade S-ledaren Stefan Löfven hem till hotellet tillsammans med hustrun ­Ulla som är med honom i Visby. ­Tidigare under kvällen kan det ha varit sista gången han steg upp på Almedalsscenen som oppositionsledare. Efter valet i september kan han vara statsminister.

Fokus på skolan

Rekordpubliken i parken fick höra ett tal där de flesta ­politikområden berördes och de förändringar som Social­demokraterna vill se.

Skolan är ett av de områden där man nu vill lägga fokuset.

– Varje barns kunskapsresa ska börja tidigt. Ska skolresultaten vändas måste vi börja redan i förskolan. Men i dag går över 23 000 av våra minsta barn i alldeles för stora barngrupper, säger Löfven.

Därför spikar S nu ett nytt mål för förskolans yngsta, ett till treåringarna.

Max 15 barn per grupp

Med start 2016 ska det sättas ett tak för barngruppernas storlek så att de som mest får bestå av 15 barn på tre pedagoger. Vägen dit ska gå via statsbidrag till kommunerna.

– Detta är en av de viktigaste reformerna vi tar oss an för att vända resultaten i skolan, säger Löfven.

Aftonbladet har med hjälp av Skolverket granskat hur det ser ut i Sveriges tre största kommuner, Stockholm, Göteborg och Malmö.

Störst i S-ledda städer

Och trots S vilja att satsa på förskolegrupperna visar siffrorna att barngrupperna i dag är störst där Stefan Löfvens ­egna partikamrater är med och styr.

I Göteborg och Malmö, ­båda S-ledda, går det 17,6 barn per avdelning – en bra bit över rikssnittet. I Alliansstyrda Stockholm däremot ligger man ­redan under Löfvens mål – med ett snitt på 14,8 barn per förskolegrupp.

”Stora utmaningar”

För att nå målet skulle Göteborg och Stockholm tvingas minska antalet barn med ­nästan tre per avdelning.

Enligt Anna Johansson (S), vice kommunalråd i Göteborg, är förklaringen till de stora barngrupperna en omfattande inflyttning och ett högt barnafödande.

– Det är väldigt roligt, men det har gett stora utmaningar i att bygga ut förskolan för att möta behovet. Efter några års hårt arbete har vi nu lyckats bygga bort kön. Nästa mål blir att också minska barngrupperna, säger hon.

I Göteborg har man satt ­målet till max fem barn per ­pedagog. Anna Johansson gör tummen upp för att S nu pekar ut ett likande mål för den kommande mandatperioden.

– Det är en utmaning, men det är bra med högt ställda mål, säger hon.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson menar däremot att skillnaderna i storlek på barngrupperna är olika ­politiska prioriteringar.

– För Alliansen är det viktigt att barnen får en bra start i ­livet och det visar vi också konkret i vår politik, både lokalt och nationellt. I S-ledda Malmö och Göteborg har man prioriterat annorlunda och det beklagar jag, säger han.

”Nationellt ansvar”

Sent i går kväll mötte Aftonbladet S-ledaren för en ­kommentar kring att hans partikamrater i Göteborg och Malmö är bland de sämsta i klassen när det gäller stor­leken på barngrupperna i förskolan.

– Det spelar ingen roll var problemet finns. Vi kör ett ­nationellt ansvar för att vi ska ha mindre barngrupper, säger Stefan Löfven.

Att barngrupperna är större i de S-ledda storstadskommunerna har enligt Löfven inte spelat in på gårdagens utspel.

– Jag ser en ökning av ­stora barngrupper, då är det ett nationellt ansvar att göra något åt det, säger han.

Här är Löfvens förslag

Socialdemokraterna vill minska barngruppernas storlek i förskolan genom ett maxtak.

Maxtaket innebär att det ­inte ska få gå fler än 15 barn per avdelning för de yngsta, ett till tre år. På 15 barn ska det finnas tre pedagoger.

Satsningen beräknas kosta 1,1 miljarder och ska införas från 2016 om S vinner valet i höst. Kostnaden ska betalas genom en skatteväxling som S ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson ska redogöra för i morgon.

Förslaget ingår i ett större paket av satsningar för ökad kvalitet i skolan. Däribland tidigare insatser för barn som behöver extra stöd, fler special­lärare och en status­höjning av läraryrket.

Följ ämnen i artikeln