Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Fredspristagaren Obama tänker starta nytt krig

Barack Obama gick en gång till val på att avsluta krig och inte starta några nya.

Det blev inte riktigt som vare sig han eller Fredspriskommittén i Oslo hade tänkt sig.

I kväll kommer fredsaposteln som blev krigspresident att berätta för amerikanska folket att han tänker starta ett nytt krig som kan bli långvarigt.

Fienden den här gången är Islamiska staten, IS. En militant islamistisk grupp som med osedvanligt brutala metoder intagit delar av Syrien och Irak och bildat en stat som vilar på sharialagar.

USA har hittills militärt ignorerat inbördeskriget i Syrien trots närmare 200 000 döda och den värsta flyktingkatastrofen i världen sedan andra världskriget.

Men efter att två amerikanska journalister halshuggits och tusentals européer och amerikaner rest till Syrien för att slåss på IS sida har gruppen blivit ett existentiellt hot mot västvärlden.

USA har redan bombat IS i Irak men Obama vill nu sätta in en fullskalig offensiv och bomba även i Syrien trots att det folkrättsligt finns stora frågetecken för lagligheten i en sådan aktion. I motsats till Irak där den folkvalda regeringen bett om hjälp.

Samma som Bush

Obama vill dessutom öppet beväpna den syriska oppositionen för att den ska slåss mot IS på marken.

Det är lite samma upplägg som företrädaren George W Bush använde i Afghanistan när han med Norra Alliansen som bundsförvant hjälpte till att störta talibanerna i Afghanistan. Någon total seger över talibanerna blev det aldrig och nu kan de vara på väg att göra comeback.

Obama vill inte göra om Bush misstag när USA invaderade Irak 2003. Angreppen mot IS får inte av den muslimska världens ses som en kamp där västvärlden ger sig på islam. Därför bygger Obama upp en internationell koalition där arabländer deltar även militärt. Arabförbundet har redan uppmanat sina medlemmar att göra allt i sin makt för att bekämpa IS. USA försöker få med sig Saudiarabien, Qatar, Turkiet och andra länder i regionen. Nio EU-länder är redan med på båten.

Men det är Iraks armé som måste göra grovjobbet på marken. USA hoppas den nya regeringen ska få ordning på styrkorna som flydde hals över huvud i somras inför IS offensiv.

Äta upp uttalanden

Det har inte ens gått ett år sedan Obama kallade IS för ett "juniorlag", bara några månader sedan han som sin strategi angav; "gör inte dumma saker". Uttalanden han fått äta upp sedan dess.

Ett skäl till att Obama nu ändrat inställning är att opinionsmätningar visar att en klar majoritet av amerikanska folket, runt 70 procent, är för flygattacker mot IS. Men Obama tar ändå en stor risk.

Opinionen kan svänga snabbt om framgångarna mot IS uteblir eller amerikanska offer krävs.

En aktion mot IS kan möjligen minska risken för terrorattacker i Europa på lång sikt men i det korta perspektivet kan amerikanska bomräder få precis motsats effekt.

All västerländsk inblandning fungerar som dragplåster för ännu fler militanta muslimer i Västeuropa och USA att resa ner och strida på IS sida. Så var det i Irak 2003.

Marktrupper

Målet Obama formulerat är att successivt försvaga IS, minska territoriet de behärskar och slutligen krossa dem.

Historien bör ha lärt honom att det är svårt att förutsäga utvecklingen av krig. Vad händer om bombningarna av IS inte har önskad effekt? Hur frestande blir det inte då att sätta in marktrupper? Något han i dag utesluter.

Obama gick till val på att avsluta krigen i Irak och Afghanistan. På ett sätt har han lyckats.

De sista amerikanska soldaterna drogs tillbaka från Irak i slutet av 2011. USA och Nato lämnar vid årsskiftet Afghanistan. Möjligen blir några få tusen trupper kvar.

Men att Obama samtidigt öppnar upp kriget i Irak på nytt och expanderar det till Syrien var nog inte riktigt vad Nobelkommittén tänkt sig när de gav honom fredspriset 2009.

Förmodligen inte han själv heller.