Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Bedragarnas nya taktik: Låtsas vara från Telia

Publicerad 2014-06-16

Skatteverket, bankerna – och nu Telia.

Telefonjättens kunder har blivit en måltavla för kontobedragarnas senaste attack.

– Svara absolut inte på mejlen. Fyll inte i en enda uppgift utan släng dem bara, säger Irene Krohn, pressansvarig på Telia.

Bara för någon dag sedan skrev Aftonbladet om hur Swedbanks kunder har fått så kallade phisingmejl skickade till sig.

Tidigare har även Skatteverket drabbats – och nu har bedragarna börjat skicka bluffmejl i Telias namn.

– Det är kriminella gäng som skickar ut de här rena bedrägerimejlen. Tyvärr har de ökat mycket på senare tid och nu börjar de bli vanliga, säger Irene Krohn.

I det senaste mejlet som påstås komma från Telia står det att du har betalat din faktura två gånger och att du måste logga in och skriva in dina kontouppgifter för att få pengarna tillbaka.

På mejlet syns Telias egen logga.

Svarar du finns det en risk att bedragarna kommer åt dina uppgifter och rensar ditt konto på pengar.

Släng mejlen

– Vi skickar aldrig ut sådana här typer av mejl. Så fort du får dessa mejl så släng dem. Fyll inte i en enda uppgift, säger Irene Krohn.

En av personerna som har fått mejlet är 23-åriga Minna Hokka från Stockholm. Hon är inte ens kund hos Telia – men det spelade ingen roll för bedragarna.

– Mejlet såg inte så proffsigt ut. Det var nästan ingen information utan det stod bara två rader om att jag skulle återbetala fakturan, säger hon.

Minna Hokka gick inte på bluffen. Eftersom hon inte är kund hos Telia förstod hon att något inte stämde.

Kontakta Telia om du svarat

Men om du är en av personerna som har fyllt i uppgifterna i tron att du har betalat din faktura två gånger – så ombeds du kontakta Telia omedelbart.

– Har man av någon anledning svarat på mejlen ska man kontakta oss så hjälper vi till och återställa och byta ut uppgifter, säger Irene Krohn.

Telia varnar även för mejlen på sin hemsida. Där skriver de att de försöker spärra avsändaradresserna som skickar mejlen.

– Vi försöker gå in och blockera de här internetsidorna och avsändarna, säger Irene Krohn.