Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Uppgifter: MP tvingas vika sig för S

Publicerad 2014-12-13

SVT erfar: Bygget av Förbifart Stockholm ska återupptas

Romson och Fridolin.

Miljöpartiet tvingas backa om Förbifart Stockholm och bygget återupptas, erfar SVT.

Anders Wallner, miljöpartiets partisekreterare, slår tillbaka mot spekulationerna och hävdar att överenskommelsen mellan S och MP gäller.

Motorleden Förbifart Stockholm är en politisk strid inom regeringen. Statsminister Stefan Löfven gjorde tidigare i höst upp med Miljöpartiet om att frysa projektet. Agerandet har kritiserats av oppositionen och blivit en politisk fråga på riksnivå.

Nu erfar SVT att MP tvingas ge efter i den laddade frågan. På måndag – efter att regeringen samlats på Harpsund – förväntas beskedet meddelas.

Då ska företrädare för Stockholm stad och landsting träffa infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Finansieringen av projektet ska diskuteras, dagen innan riksdagen röstar om hur frågan ska lösas. I veckan meddelas dessutom Mark- och miljödomstolens dom som avgör om projektet klarar miljökraven.

MP: Vi ändrar inte hållning

Miljöpartiets pressekreterare Anders Wallner hävdar att "det är fullt rimligt att det spekuleras".

– Den kommande veckan händer det saker i sakfrågan. Men det finns en överenskommelse mellan oss och Socialdemokraterna, vi har frusit projektet och gett möjligheten för Stockholm stad att omförhandla finansieringen och se över frågan om att i stället satsa på kollektivtrafik, säger han.

Kommer ni att byta inställning?

– Nej, MP:s hållning kommer inte att ändras, säger Anders Wallner.

Samtidigt meddelar han att regeringen och Miljöpartiet kommer rätta sig efter och följa "det som händer i veckan".

– Vi kommer ha anledning att återkomma, säger han.

MP vill ha kollektivtrafik – inte motorled

I utbyte, skriver SVT, mot att låta projektet Förbifart Stockholm återupptas får Miljöpartiet sannolikt pengar till kollektivtrafik. Socialdemokraterna har sedan länge varit för bygget av motorleden, medan MP har varit emot.

Efter valet kom partierna överens om att frysa projektet fram till maj nästa år – till en kostnad av fyra miljoner kronor per dag.

Omröstningen, ett så kallat tillkännagivande, i nästa vecka ska behandla förslaget om att bygget ska återupptas redan 1 januari. Detta efter att trafikutskottet tidigare i höst beslutade att frågan ska snabbutredas.