Norge vill straffa dem som hjälper tiggare

Uppdaterad 2015-02-04 | Publicerad 2015-02-03

Norge vill stoppa tiggeri - och straffa de som hjälper tiggare.

Att ge en tiggare mat eller tak över huvudet kan i framtiden ge upp till ett års fängelse.

– Det är en aktiv handling i en aktivitet vill få bort, säger Vidar Brein-Karlsen, statssekreterare i norska justitiedepartementet till NRK.

Sedan förra sommaren är det fritt fram för norska kommuner att införa förbud mot tiggeri. Norska regeringen vill nu gå ett steg längre och införa ett nationellt förbud.

Den borgerliga regeringen har skickat ett lagförslag på snabbremiss. I förslaget ingår även att förbjuda medhjälp till tiggeri. Det kan vara att täcka resekostnader, erbjuda boende eller försörjning - det vill säga ge mat eller pengar till tiggare.

Komma åt kriminalitet

Syftet med förbudet är att polisen vill komma åt kriminalitet som kan kopplas till tiggeri. 

Förslaget är omstritt och har mötts av massiv kritik.

– Då kan en far och son som sitter på gatorna i Oslo och tigger både bli bötfällda och satta i fängelse. Detta löser inget av de grundläggande problem som fattigdom faktiskt handlar om, säger Marianne Borgen, Sosialistisk Venstreparti till NRK.

Aftonbladets rättskolumnist Oisín Cantwell reagerar kraftigt på förslaget - speciellt eftersom det även innefattar människor som vill hjälpa tiggare.

– Det är groteskt och strider mot all anständighet. Vi kan inte låta människor svälta ihjäl framför våra ögon utan att hjälpa till, säger han.

Sverige har ett ansvar

Enligt Sveriges Radio föreslår norska regeringen antingen ett generellt tiggeriförbud eller förbud mot det man kallar organiserat tiggeri.

– Vad menar man ens med organiserat tiggeri? Visst händer det att familjer, släkter eller människor från samma byar kommer hit. I den meningen är det organiserat. Men ingen som arbetar med att hjälpa tiggare i Sverige har kunnat se att det här skulle handla om någon slags maffia, säger Oisín Cantwell.

För att lösa situationen med tiggare krävs att Rumänien tar sitt ansvar, menar Oisín Cantwell. EU har skjutit till öronmärkta pengar till romer, men hittills har Rumänien inte velat ta emot pengarna.

– Det här måste lösas i Rumänien. Men Sverige har också ett ansvar att hjälpa till med natthärbärgen och göra ordentliga utredningar av bränder i romska läger.

– Vi har fri rörlighet inom EU. Så länge vi vill att våra egna ungar ska kunna studera på Sorbonne eller i London får vi acceptera att den gäller för alla.