Nu möter 68 barn den misstänkte nätpedofilen

Publicerad 2014-10-16

Åklagaren: "Vi vill att de lyssnar"

Rättegången är den största någonsin mot en svensk nätpedofil. Under minst 60 dagar i Solna tingsrätt ska två åklagare visa hur en 28-årig man utnyttjat 68 flickor och pojkar.

I dag är tonåringarna med på plats eller genom videolänk på 13 andra orter.

– Vi har rekommenderat dem att lyssna, säger åklagare Emelie Källfält.

Omkring 200 personer är kallade när rättegången börjar på torsdagsmorgonen. Eftersom tonåringarna bor över hela Sverige – och en i Norge – har det ordnats så att alla kan se och höra åklagarna lägga fram fallet, och med stöd av sina ombud och vårdnadshavare.

– Vi vill gärna att de lyssnar de första dagarna och förstår hur stort och svårt ärendet är, hur det har rullats upp och hur vi ser på brotten, förklarar Emelie Källfält.

Åklagarna har rekommenderat de 68 målsägandena att även lyssnar på expertvittnen som längre fram ska förklara hur en såkallad nätpedofil går till väga, och vad grooming är.

I sak handlar misstankarna om att den 28-årige mannen kontaktat framförallt flickor på olika internetsidor, och utgett sig för att vara någon annan, en betydligt yngre kille.

Hotat sprida foton

Han har förmått dem att posera nakna och utföra sexuella handlingar. När de har vägrat har han hotat att sprida foton och filmer från poseringarna, och i flera fall satt hoten i verket.

De flesta av de påstådda offren är omkring 15 år. En är elva. Några har berättat för någon om den svåra utpressningssituationen. Andra bar hemligheten ensamma under flera år.

Bara omkring hälften av de 68 tonåringarna polisanmälde. De övriga har polisen sökt upp efter att ha hittat bilder och information i den misstänkte 28-åringens dator. Alla ville inte medverka.

– Den största svårigheten var inledningsvis att få flickorna att berätta, säger åklagare Emelie Källfält. De flesta förstår att det var ett brott men de lägger skulden på sig själva och tycker "hur kunde jag vara så dum".

– Därför vill vi förmå dem att komma hit nu, så vi får visa att de faktiskt inte haft ett val, en tonåring har inte utvecklat det konsekvenstänket.

De 68 tonåringarna ska även vittna själva, de flesta i rättegångssalen. Flera timmar är avsatta för varje förhör.

Brottsrubriceringarna är bland andra grovt sexuellt tvång, grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjade av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande, grovt förtal samt barnpornografibrott.

Rättegången pågår till 31 mars - minst.

Mannen förnekar brott och säger att hans dator har manipulerats.

Den tredje bilden i bildspelet kommer från P4 Skaraborg.