Nya råd: minska köttet – annars ökar cancerrisken

Publicerad 2014-07-08

Skär ner på köttet – annars ökar risken för cancer.

Det är rådet från Livsmedelsverket till både män och kvinnor.

– Det är varken bra för hälsan eller miljön med för stora mängder kött, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket.

Vi äter alldeles för mycket kött.

Slutsatsen har Livsmedelsverket kunnat dra efter matvaneundersökningar som gjorts bland svenskar i åldern 18-80 år om hur mycket kött och charkprodukter vi stoppar i oss.

I dagsläget äter tre av fyra män och nästan varannan kvinna i Sverige mer än 500 gram rött kött och chark i veckan, vilket är den rekommenderade mängden från verket.

I takt med att forskningen ökat kring matvanor och cancer har Livsmedelsverket valt att gå ut med nya råd om just kött och chark. Det är rapporter från World Cancer Research Fund som verket stödjer sig på, som alla visar att risken för cancer i tjock- och ändtarmen ökar med mängden rött kött och chark en människa får i sig, på lång sikt.

– Det finns data som tyder på risker med höga intag. Och just med tanke på att många ligger över den rekommenderade mängden är det nog ett råd som många kommer att känna sig träffade av, säger Hanna Eneroth, nutrionist på Livsmedelsverket.

Tre portioner i veckan

De nya råden presenterades i mitten av juni, precis inför grillsäsongen.

Den rekommenderade mängden – 500 gram rött kött och chark – motsvarar i tillagad vikt ungefär tre normalstora portioner i veckan och lite köttpålägg. 

Som rött kött räknas nöt, fläsk, lamm, get och även viltkött. Charkprodukterna ska helst vara en liten del av de 500 gram som rekommenderas.

– Det är inte ett råd om att undvika kött helt, men att hålla det på nivån så att vi inte kommer upp till hälsofara, säger Hanna Eneroth.

Undvik hård stekning

För kyckling och kalkon har Livsmedelsverket ännu inga nya råd.

Och fisk är till och med rekommenderat att äta två-tre gånger i veckan.

Exakt vad det är i köttet och charken som ökar risken för cancer diskuteras bland forskarna. Framförallt är det hemjärn (det järn som finns i kött), fett, nitrit, nitrosaminer, salt och virus som tycks vara bovarna. Men även tillagningen av köttet spelar roll.

– Vi vet att det bildas cancerframkallande ämnen vid hård grillning. När man grillar över flammande eld eller använder kottar som bränsle kan mer av dessa ämnen bildas, säger Hanna Eneroth.

Snällt mot miljön

Dessutom är det snällare mot miljön att ibland byta ut köttet mot grönsaker.

– Kött och charkprodukter har en stor miljöpåverkan. Kanske vill människor styra över sitt intag och veta att djuret fått gå på öppna betesmarker. Då kan det vara bra att välja lite men bra, dyrare, kött. Det är varken bra för hälsan eller miljön med för stor mängder, säger Hanna Eneroth.