Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Lättare hitta hudcancer med ny metod

Publicerad 2014-07-08

En ny metod för att avslöja farliga hudfläckar används nu för första gången i Sverige. Genom att mäta fläckars elektriska motstånd blir träffsäkerheten nära på 100-procentig.

Metoden, som heter Nevisense, är en svensk uppfinning gjord av forskare vid Karolinska Institutet i Solna. Den prövas nu för första gången inom vanlig sjukvård i Sverige på Karlskoga Lasarett, rapporterar Nya Wermlands-Tidningen.

Metoden går ut på att det elektriska motståndet i hudfläcken mäts.

– Tumörceller är mer oregelbundet fördelade och ger därför ett annat utslag än fläckar med godartade celler, säger Mikael Tarstedt, överläkare på lasarettets hudmottagning, till tidningen.

Träffsäkerheten för den nya metoden är hela 97 procent, visar forskarna i en nyligen publicerad artikel i den medicinska tidskriften British Journal of Dermatology.

Hjälper i gråzonen

– Att träffsäkerheten är så pass hög innebär att vi förhoppningsvis kan minska antalet onödiga ingrepp i framtiden, säger Tarstedt, men betonar att mätningen inte ska ersätta de metoder som används i dag.

– Men det finns en gråzon, där vi tidigare antingen valt att operera bort fläcken eller att följa den noga, där Nevisense nu kan vara till hjälp.

Varje år drabbas drygt 40 000 svenskar av hudcancer.