Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

Autistiske Jonatan, 22, fick inget dagjobb – startade eget

Publicerad 2014-10-02

Kommunen kunde inte ordna någon daglig verksamhet åt autistiske Jonatan Björklund, 22.

Då tog han saken i egna händer – och två veckor efter att annonsen om hans egen budfirma lagts ut är intresset enormt.

– Bara i dag har vi fått cirka 50 mejl och sms från folk över hela landet, säger hans pappa Krister.

Krister har redan tidigare lagt fram ett förslag om att hans son Jonatan skulle få administrera enklare budkörningar åt Falu kommun.

Men kommunen föreslog en annan lösning.

– Enligt lag ska kommunen i en viss ålder erbjuda ungdomarna en tjänstgöring. De erbjöd honom att han skulle få åka runt och fylla på tomma hundbajspåsar på olika stationer. Har de erbjudit någonting och han tackat nej har de ryggen fri, säger Krister.

Kör solarium och telefoner

För två veckor sedan lade Krister i stället ut en annons på Blocket åt Jonatan.

”Jag är autistisk och har egen assistent som kör bil. Då Falu kommun inte har ordnat någon daglig verksamhet åt mej så söker jag enklare budkörning åt företag och privatpersoner inom Dalarna med omnejd. Kostnaden för budkörningarna är endast milersättning då jag redan har aktivitetsersättning”, står det bland annat.

– Det här startade som en liten protest mot kommunen. Jag tänkte att det kanske inte var någon över huvud taget som skulle ringa, säger Krister.

Men sedan annonsen lades ut har den spridits som en löpeld.

– Jag var inte beredd på den uppståndelse som det har blivit. Bara i dag har vi fått cirka 50 mejl och sms från folk över hela landet.

Krister säger att ungefär hälften av förfrågningarna kommer från privatpersoner och den andra hälften från företag.

Jonatan och hans assistent har kört telefoner till Borlänge och solarium från Norrköping – och så sent som i dag ringde en man från Nederländerna och frågade om de kunde köra blommor till florister över hela Sverige.

– I dag gör Jonatan det här ideellt och då behöver han inget tillstånd från Transportstyrelsen, men ska man göra sådana här större grejer måste man ha F-skattsedel och försäkringar, säger Krister.

Verksamheten kan växa

Något det faktiskt kan bli tal om i framtiden – Krister funderar på att själv börja jobba med budverksamheten på deltid.

– Jag har insett att jag kommer att vara tvungen att engagera mig mer för att få honom att genomföra de här sakerna. Han fick en körning i helgen som jag fick lov att boka av för att han var för obalanserad. Han kan vara väldigt ombytlig i humöret.

– Vi ska sätta oss ner nu, min sambo och jag, och titta vad vi kan hitta för sätt att jobba med det här.

Hur det än blir känner Jonatan att han fått en mer meningsfull tillvaro.

– Han har varit mycket gladare de senaste veckorna. För honom gäller det att han känner att han fyller en funktion, säger Krister.