Godståg kraschade in i lastbil – två skadade

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-17

"Lastbilsförare fick skallskador"

Lastbilen blev stående på spåret när godståget kom dundrande med 20 grusvagnar. Smällen blev enorm.

Föraren i lastbilen fick skallskador.

– Lastbilen pulveriserades, säger Dan Andersson vid Västerbottenpolisen.

Vid lunchtid i dag skulle en lastbil passera ett järnvägsspår vid Brännland, ca fyra kilometer utanför Umeå. Övergången används av arbetsfordon på grund av ett tillfälligt bygge. Av okänd anledning blev lastbilen stående på rälsen, där bra sikt råder, samtidigt som ett godståg med ett 20-tal vagnar lastade med grus närmade sig. Smällen blev mycket våldsam.

Skallskador

– Hytten på lastbilen pulveriserades helt och även loket blev ordentligt skadat, säger Dan Andersson, vakthavande vid Västerbottenpolisen.

Lokföraren, i 50-årsåldern och föraren i lastbilen, runt 25, klämdes fast. Enligt polisen blev lastbilsföraren svårt skadad.

– Jag vet inte exakt hur svårt men han fördes till sjukhus med skallskador och hade då varit medvetslös en stund. Även lokföraren skadades men inte lika allvarligt, säger Dan Andersson.

"Dålig kombination"

Pådraget blev omfattande med polis, ambulans och räddningstjänst. För närvarande är det totalstopp på järnvägen där spårpersonal arbetar.

– Tåg och bilar är en väldigt dålig kombination. Det blir en enorm levande kraft som kommer farandes, säger Dan Andersson.

Tåget hade åkt från Munksund och skulle till Holmsund.

Vet du
mer?