Mijailovic anmäler anstalt

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-21

" En felaktig procedur"

Mijailo Mijailovic ansökte om att få byta anstalt – men nekades direkt. Papperna lämnade inte ens murarna.

– Ett regelbrott, säger Anna Lind-mördaren.

Den livstidsdömde mördaren Mijailo Mijailovic har i ett fyra sidor handskrivet brev ansökt om att få byta anstalt. Han sitter för närvarande på Tidaholmsanstalten men vill till Kumla. Ministermördaren Mijailo Mijailovic hade skrivet en hemställan som personalen på Tidaholmsanstalten skulle sända vidare till placeringsenheten i Stockholm. Men ansökan skckades aldrig.

”Han kan detta nu”

Mijailovic hävdar att en kriminalvårdsinspektör på Tidaholmsanstalten istället tog ett ”snabbt och eget avslagsbeslut på baksidan av pappret vilket är felaktigt”. Mijailo Mijailovic menar att det hela är ”mycket anmärkningsvärt”.

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, är inte förvånad.

– Mijailovic har suttit ett tag nu och börjat bli ganska duktig på den här typen av ansökningar. Han har haft tid att lära sig. Mijailo Mijailovic hävdar i sin skrivelse att en samordnare på kliniken – inte en kriminalvårdsinspektör som brukligt är – fattade beslutet om avslag bara några timmar efter att han överlämnat papperna.

Har JO-anmält

Mijailo Mijailovic har nu kontaktat Justitieombudsmannen (JO) och vill att de granskar och utreder ärendet.

– Orsaken till att han vill byta fängelse kan vara hot eller bara det faktum att Tidaholm ligger långt åt helvete i skogen vilket gör det svårt med besöken.

– Men sedan är han ju ganska galen också och har säkert en del problem med personalen, säger Jerzy Sarnecki.