Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Jan, hur var du i skolan?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-07

POLITIK

VINNARFRÅGAN: Vissa studenter svarar rätt, andra svarar ”varför”. Vem är smartare, Björklund?

Pia Nyström

”Skolan måste innehålla både och. Dels måste man lära sig en stor mängd kunskaper i skolan, men man måste naturligtvis också lära sig sammanhang, förståelse och kunna fundera på ”hur hänger det här ihop? och varför är det så?”. Så det finns ingen motsättning.

Hur tror du att din skol-politik kommer påverka oss prestationsknarkande ”duktiga flickor”? Vi som ligger vakna om nätterna för att vi fick ett VG i stället för ett MVG. Vill du att detta betygshetsande ska komma åt oss ännu tidigare i livet?

Marie Peterson

– Det finns en liten grupp elever och det är nästan alltid flickor i tonåren som sätter upp enormt höga ambitioner på sig själva. Jag tror att ibland måste man från skolans sida sätta sig ner med föräldrarna och flickan och resonera om att ”du måste inte vara bäst i allting, du duger som du är, så sänk ambitionerna något”. Men det gäller just den gruppen. I övrigt skulle jag säga att svenska skolans problem inte är att det är för högt tempo eller för höga krav. Det är precis tvärtom.

Jag jobbar som lärare och lovar att för evigt, för alltid rösta på FP om du lovar att förstatliga skolan. Kommer det att ske?

Joakim Brännström

– Ja, om jag får bestämma. Folkpartiet tycker att vi ska förstatliga skolan och det är klart, ju starkare Folkpartiet blir desto större sannolikhet för att det kommer att ske. För dagen är alla andra partier, både i alliansen och i de rödgröna, emot detta. Men jag har i varje fall kommit så långt att jag har fått med mig resten av regeringen på att vi ska göra en stor utvärdering av kommunaliseringen.

Om du var tvungen att besluta – skulle du verkligen skicka ditt barn som svensk soldat till Afghanistan?

Sebastian Sjöblom

– Jag tror att som förälder så är man väldigt betänksam om ens barn kommer och säger att de vill delta. Ändå bör Sverige delta i de här internationella insatserna. Vi har många unga kvinnor och män som vill delta och de är fullt medvetna om att det naturligtvis är en riskfylld miljö, men tycker ändå att det är en viktig insats. Skulle mina tonåringar en gång vilja göra detta skulle jag fråga dem om de tänkt igenom det. Sedan skulle jag säkerställa att det är en vettig uppgift, att de är bra utrustade och bra utbildade. Men till sist, om de vill, skulle jag uppmuntra det.

”Kalle” är besvärlig i skolan på grund av fysisk och psykisk misshandel av sina föräldrar i hemmet, vad hjälper det Kalle att tvinga föräldrarna att sitta med i skolan, finns det en risk att ”Kalle” får än mer stryk när han kommer hem?

Pål Svensson

– Ja, det syftar väl på ett förslag som jag har lagt fram i valrörelsen. Mitt resonemang är att om till exempel en 15-årig kille provocerar sin lärare och stör undervisningen, och skolan sätter in stöd och hjälp men det hjälper inte, då skulle det ibland hjälpa att mamma eller pappa satt med i klassrummet. Men frågeställaren har ju helt rätt, det är inte så att det alltid är lämpligt.

Hur kommer det sig att Folkpartiet som är ett liberalt parti har så många förmaningar och pekpinnar och regler för bland annat skolan, invandrare, integration? Beror det på din militära bakgrund, att det har satt sin prägel på partiet?

Jan Karmakar

– Vi tar skola då, för det är oftast där jag får den där kritiken. Jag tror att det har att göra med, inte min militära bakgrund, men hur jag växte upp. Jag är född i ett litet textilindustrisamhälle, där det egentligen inte fanns någon bildningstradition över huvud taget. Jag hade inte stått här i dag som utbildningsminister om det inte hade varit för att det fanns lärare i skolan som hade höga krav, som också kunde vara stränga och säga i från när vi betedde oss illa.

PRIVAT

Vad händer efter döden?

Chris Ydestrand, Helsingborg

– Ja, det är ju många frågor man får som partiledare som man förväntas kunna svara på. Jag har i mitt vuxna liv brottats med det här om man tror eller inte tror på Gud och så. Inte ens jag, trots att jag är partiledare, har ett färdigt svar på den frågan. Jag vet inte.

Vad är det bästa någon sagt om/till dig?

Annie Windh, Malmö

– Det var när min fru sa ja. Jag har på något sätt uppfattningen att hon inte ångrat sig heller, men helt säker kan man ju inte vara.

Ett ärligt svar vill jag ha på en rak fråga. Har du någon gång röstat på något annat parti än Folkpartiet i något av alla val?

Håkan Modigh

– Nej faktiskt inte. Det lät ju trist, det hade varit kul att kunna säga ja.

Du talar mycket om prestation och resultat i skolan. Hur kommer det sig att du inte talar om hur barnen mår?

Marcus Uddenfeldt, Bromma

– Jo, det gör vi ju rätt mycket. Vi har rätt mycket fokus på de här frågorna som vi kan kalla ordning i skolan, trygghet i skolan. Det handlar just om hur barnen mår. Och vi går till val på att om alliansen vinner kommer vi göra den största satsningen någonsin i Sverige på att bygga ut skolhälsovården i skolan, just därför att en hel del ungdomar mår dåligt.

EKONOMI

Det finns 349 riksdagsledamöter och 19 svenska EU-parlamentariker. Mycket av den nationella makten har flyttats över till EU. Har ni planer på att reducera antalet svenska riksdagsledamöter, vilket kan underlätta personligt ansvar gentemot väljarna?

Maria Nilsson, Umeå

– Om jag hade fått bestämma från början så hade jag gärna sett en mindre riksdag i Sverige, för den är rätt stor också med internationella mått mätt. Det blir ibland kanske onödigt långa debatter och diskussioner därför att det är så många personer med. Ofta ska många upp och yttra sig och många säger samma sak som redan är sagt.

Om du fick välja ett land som Sverige skulle invadera, vilket land skulle du välja?

Marcus Lindström

– Finland är ett land som jag tycker gör många bra saker politiskt. De är fullt ut med i Europasamarbetet och de har gått över till euron. Deras ekonomi går som tåget, de låg efter Sverige för tio år sedan och nu är de ikapp. De har mycket höga resultat i sin skola, de har höga betyg, goda kunskaper och läraryrket är jättepopulärt. De inser att bygger man inte ny kärnkraft, då hamnar man i gasberoende av Ryssland. Det är ett land som är framgångsrikt. Om vi ska invadera så ligger de nära Sverige också. Och de har ju tillhört Sverige förut och en del pratar ju svenska. Jag skulle välja Finland, vi behöver lära oss en del av dem.

Du och Lars Ohly måste komma överens om en fråga och driva den tillsammans. Vad skulle det kunna vara?

Björn

– Ja, vad skulle det kunna vara. Ingen av oss vill väl ha Sverigedemokraterna i maktställning i Sverige, tror jag. Det är väl en sak.

Skall man som arbetslös ha rätt till att vägra söka låglönejobb?

Jonas Andersson, Bunkeflostrand

– Det finns ju jobb som har rätt låga löner fast de är enligt avtal. Man ska inte ha rätt att vägra söka ett jobb som följer avtalen. Eller rätt att vägra har man väl, men då får man ju inga bidrag från samhället. De jobb som finns ska man ta, men jobben ska naturligtvis uppfylla avtalsenliga villkor.

Vad sa Birgitta Ohlsson när KD fick igenom vårdnadsbidraget?

Magdalena Thybelius, Årsta

– Det tyckte hon inte om. I grunden tycker inte jag heller om vårdnadsbidrag, vårt parti har aldrig gjort det. Men det är ju så när man ska bilda en koalitionsregering. Det finns saker vi gillar som andra partier inte gillar som de får gå med på. Jag försvarar det här med kompromissen i politiken, i en demokrati måste man lyssna på varandra och ge och ta.

HISTORIA

Kan du beskriva samstämmigheten mellan folkpartiets liberala åsikter såsom religionsfrihet och individens rätt till integritet med slöjförbud och FRA lagen, för jag kan det definitivt inte och då är jag ändå relativt bevandrad inom politisk historia.

Janne Ferm, Rönninge

– Det är ju en inskränkning i den elevens frihet precis just i undervisningssituationen. Då måste man väga ihop vad som är viktigast, och då säger jag att i klassrummet är undervisning viktigast. Underrättelsetjänst i sig går ju inte att beskriva i ideologiska termer, att det i sig skulle vara liberalt. Däremot är ju försvaret och underrättelsetjänsten till för att skydda vår demokrati och frihet mot de krafter som skulle kunna tänkas vilja störta den. Så det är ju vårt liberala samhällssystem vi skyddar.

Vilket var ditt svåraste ämne i skolan?

Isabell Gerdin, Hägersten

– Ja, franska tror jag. Jag hade rätt lätt för matte, jag hade rätt lätt för de samhällsorienterande, humanistiska ämnena. Men främmande språk och framför allt franskan hade jag svårt med.

En sökning på er hemsida ger fler träffar på ordet skola än på ordet frihet. Har Folkpartiet blivit ett enfrågeparti?

Anders Schröder, Uppsala

– Nej, men att skolan är viktig för liberalismen är för att goda kunskaper är en förutsättning för att människor ska kunna leva ett fritt och rikt liv. Om man har okunniga medborgare kommer staten och samhället behöva styra mycket mer.

Hur eller vem var du i Ängskolan? ”Den populära”? ”Tönten”? ”Rebellen”? Eller ”den som ingen känner”? Har själv gått på Ängskolan.

Martina Kristiansson, Kinna

– Jag var nog allt det där. Jag hade nog lätt för studierna, men jag väldigt var lat och jag ägnade mig åt allting annat. Jag var ordförande i elevrådet, jag gick med under högstadietiden i Folkpartiets ungdomsförbund, och så var det mopeder och tjejer. Frågar du lärarna var jag säkert en sådan som pratade mycket och ifrågasatte mycket.

Varför fjäskar ni för kungafamiljen i stället för att avskaffa monarkin när liberalerna historiskt sett inte vill ha monarki?

Fredrik Björklund

– Vad liberaler har varit emot i alla tider är att man skulle ha en monarki med politisk makt. Om man går tillbaka långt i tiden när kungen bestämde i Sverige, då var det liberalerna som tog kampen mot detta och för en demokrati. Men det liberala partiet i Sverige, Folkpartiet, har aldrig krävt republik och det gör vi inte nu heller.

SPORT OCH FRITID

Om världen gick under om 24 timmar, vad skulle du göra då?

Mia Laursen, Hägersten

– Jag skulle omedelbart avbryta valrörelsen, faktiskt. Jag skulle ta mina barn och min fru och bege mig i väg någonstans där vi kunde ha det riktigt, riktigt mysigt. Jag skulle gå härifrån omedelbart utan att svara färdigt på de sista frågorna.

Vem av partiledarna skulle skapa mest oro hos dig om dom skulle planera din svensexa?

Jörgen Lindström, Uppsala

– Lars Ohly skulle jag inte lita på i det sammanhanget heller. Det jag blev utsatt för min riktiga svensexa, det är 18 år sedan, det var grovt även det. Jag törs inte berätta det, det är en statshemlighet. Jag tycker alltid att Lars Ohly är mest opålitlig så jag skulle nog säga det i det här sammanhanget.

Är det okej för en politiker att ljuga för den goda sakens skull?

Lars Brandow

– Nej, det är aldrig okej att ljuga. Det kan väl finnas sammanhang när man inte säger hela sanningen för den goda sakens skull. Ibland måste man skydda viktiga samhällsintressen och så. Det finns statshemligheter och annat, men svaret är att ”ljuga är aldrig rätt”.

På vilket sätt skulle du vara en bättre statsminister än Reinfeldt?

Thom Rosengren, Kalmar

– Jag tycker att Fredrik Reinfeldt är väldigt bra som statsminister så jag ser gärna att han blir återvald. Det är klart att varje parti vill ha så många röster som möjligt, men det viktigaste är att den här regeringen blir återvald.

Är det flera huvudbonader än Burkan som ligger i förbudszonen. Tomtemask? Ishockeyhjälm med galler? Maskeradkläder?

Bo Karlsson, Skara

– Diskussionen handlar om att i klassrummet ska man inte få ha ansiktstäckande klädsel. Man ska kunna se varandra i ögonen och i ansiktet i undervisningen. Undervisning är kommunikation och dialog och allt som täcker ansiktet ska en rektor kunna bestämma att det får man inte ha. Det gäller även om någon dyker upp i all den utrustningen som räknades upp här.

Du frågar – och vi betalar 10 000 kronor för den bästa frågan. Ni har bombat oss med över 15 000 frågor och Aftonbladets jury har valt ut de roligaste, skarpaste och svåraste.

I dag grillas Folkpartiets ledare Jan Björklund. Här avslöjar han om han vill skicka sina egna barn till Afghanistan och varför han fjäskar för kungafamiljen.

Följ ämnen i artikeln