Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Djalalis fru i protest: Varför lämnades han?

Elin Swedenmark/TT, Anna Hansson/TT

Publicerad 2024-06-17

Fängslade Iran svensken Ahmadreza Djalalis fru Vida Mehrannia utanför UD i Stockholm där hon kräver att få prata med statsminister Ulf Kristersson.

Läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali är kvar i iranskt fängelse, där han suttit sedan 2016. Han fanns inte med vid fångutväxlingen i helgen. Hans fru Vida Mehrannia har fortfarande inte fått träffa statsministern eller utrikesministern säger hon till TT.

– Jag har inte pratat med Billström eller Kristersson. Jag väntade här i lördags i åtta timmar och en sekreterare kom ut och sade att ingen av dem hade tid. Jag var här igår och idag också och bad om ett möte, säger Mehrannia.

Hon står utanför utrikesdepartementet i Stockholm där hon kommer att protestera dagligen.

– Jag behöver få rätt svar, inte det jag har fått hela tiden om att de följer hans fall. Jag behöver få veta varför han lämnades kvar. Det är ett stort frågetecken för mig, säger hon och berättar att hon förra året hade ett möte med utrikesministern och föreslog ett utbyte med Noury.

– Men de sade nej till det. Och nu har de gjort en sådan utväxling med två andra.

Kristersson: Gjorde allt

Statsminister Ulf Kristersson har upprepade gånger sagt att man försökte få Djalali att ingå i utväxlingen men att det inte gick.

– Vi gjorde allt vi kunde och vi övergav honom absolut inte, sade han till TV4 i måndagsmorse.

Vida Mehrannia tycker inte att regeringen har ansträngt sig nog. Hon underkänner statsministers förklaring om att Iran inte ville diskutera Ahmadreza Djalali. Två exiliranier kommer fram och säger att de anser att det är Iran som har dikterat villkoren – och att två oskyldiga som tagits som gisslan inte borde motsvara ”en dömd mördare”.

”Mitt hjärta blöder”

– Jag vill få ett möte med Ulf Kristersson och att han ska se mig och mina barn i ögonen och förklara varför de lämnade Ahmadreza kvar. Varför fick vi inte samma behandling av den svenska regeringen? säger Vida Mehrannia.

Nu har hon inget hopp kvar, men kommer ändå att fortsätta försöka få sin make fri.

– Jag har kämpat i åtta år och önskar att han var i flygplanet med de andra. Det är smärtsamt, mitt hjärta blöder över att han inte är med.