Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Israel kan förbjuda Unrwa – "katastrofalt"

Uppdaterad 15.20 | Publicerad 13.26

En Unrwa-arbetare i förödelsen efter en israelisk attack mot en skola driven av FN-organisationen i Nuseirat, Gaza i maj.

Israel väntas godkänna två omtvistade lagar som i praktiken bannlyser Unrwa från att verka i Israel.

Lagarna väntas även kraftigt stympa organisationens verksamhet i Gaza och Israelockuperade Västbanken.

Bland annat slår lagtexten fast att israeliska myndigheter inte längre får ha kontakt med Unrwa, FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar. Det innebär att Jerusalem inte längre kommer utfärda inresetillstånd till Unrwas medarbetare eller tillåta koordinering med militären, vilket är en förutsättning för att organisationen ska kunna verka.

Unrwa förser miljoner palestinier i Gaza, Jordanien, Libanon, Syrien och på Västbanken med utbildning, vård och ekonomiskt bistånd, men har återkommande anklagats av Israel för att ha terrorister bland de anställda. Enligt Israel har fler än en tiondel av Unrwas runt 13 000 anställda i Gaza ”terrorkopplingar”, skriver The Times of Israel.

Lagen har på förhand mötts av skarp kritik från FN, EU och Vita huset. På söndagen varnade sju utrikesministrar i ett gemensamt uttalande för att ett förbud mot Unrwa kommer ha ”katastrofala konsekvenser för en redan kritisk och snabbt försämrande humanitär situation”. Även Sverige har uttryckt oro över lagen.

Ett förbud mot Unrwa kan innebära en kränkning av FN-stadgan, rapporterar israeliska Ynet. Det kan i sin tur leda till att Israels FN-medlemskap kan dras tillbaka, enligt nyhetssajten.