Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Ny version om Navalnyjs död avfärdas: "Ett hån"

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-08-16

Ingången till den straffkoloni i Charp i norra Uralbergen där Aleksej Navalnyj dog i februari. Arkivbild.

Aleksej Navalnyj dog av flera sjukdomar i kombination med rubbad hjärtrytm, hävdar ryska myndigheter.

Rena lögner, svarar Putinkritikerns änka.

Inget brottsligt låg bakom den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs död, påstår en utredningskommitté i distriktet Jamalo-Nentsien, där Navalnyj dog i fångenskap i februari.

I stället dog han av en naturlig död orsakad av en kombination av olika sjukdomstillstånd, hävdar de i ett brev enligt Politico.

I en video på Youtube kallar Navalnyjs änka Julia Navalnaja den påstådda utredningen ”patetisk” och ”ett hån”. Anhörigas krav på att få se obduktionsresultat och videoövervakning har upprepade gånger nekats, säger hon.

– Förväntas vi att tro på att Aleksej, som var frisk nog att gå ut på en promenad i 20 minusgrader, dog nästan ögonblickligen?

I brevet listas en rad tillstånd som Navalnyj påstås ha lidit av, däribland hepatit och bukspottkörtelinflammation. I kombination med arytmi – rubbningar av hjärtats rytm – orsakade sjukdomarna hans död, heter det.

Enligt Navalnaja finns bevis som visar att hennes make låstes in i sin isoleringscell efter att han insjuknat. Familjen har nekats att få tillbaka hans tillhörigheter.

– Det kan bara finnas en förklaring till det. Bara en. Han mördades, och nu försöker de att dölja sina spår så noga som möjligt, säger hon.

Dagen innan myndigheterna meddelade att den 47-årige oppositionspolitikern avlidit, i den straffkoloni i arktiska Uralbergen där han avtjänade ett mångårigt straff, verkade han frisk och vid gott mod i en videosänd domstolsförhandling.