Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dag, Daga

Många ihjälskjutna i centrala Afghanistan

TT-AP

Publicerad 2024-09-13 14.07

Minst 14 människor dödades och sex skadades när beväpnade män gick till attack mot resenärer i mellersta Afghanistan, meddelar landets talibanstyre. Dådet beskrivs som ett av de dödligaste i det oroliga landet i år.

Beskjutningen ska ha skett på torsdagen och riktats mot hazarer som reste mellan de shiadominerade provinserna Ghor och Daikundi. Terrorrörelsen IS tog på sig dådet innan talibanerna medgav att något inträffat. IS uppgav en högre dödssiffra och sade att ett maskingevär använts.

Hazarerna är en shiamuslimsk minoritet som flera gånger tidigare har varit måltavla för attacker från sunnifundamentalistiska IS.

Talibanernas talesman Zabihullah Mujahid fördömer dådet som en ”barbarisk handling” och säger att gärningsmännen eftersöks och ska ställas inför rätta.

FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Afghanistan, Richard Bennett, säger sig vara orolig över det stigande antalet dåd i landet som som IS tagit på sig.

Det ”fruktansvärda dödandet” av hazarer kan utgöra brott mot folkrätten, enligt Bennett – som talibanerna förbjudit att verka i Afghanistan.