Nytt svenskt rekord – i regn

Sara Assarsson/TT

Publicerad 2024-07-18 20.11

Bruksorten Torpshammar i Ånge kommun kan stoltsera med ett nytt svenskt rekord. Här föll nämligen mer regn under en minut än vad som tidigare uppmätts – hela 3,8 millimeter.

Det var i måndags kväll som en mycket kraftig åskskur drog in över Torpshammar, en bruksort som ligger utmed Ljungan ungefär halvvägs mellan Ånge och Matfors, i Västernorrlands län. Här föll närmare 4 millimeter regn under bara en minut – vilket är ett svenskt rekord.

Torpshammarbon Jannie Ringdahl, som driver hotell- och konferensanläggningen Torpshammars herrgård, är inte förvånad över att det lilla samhället återigen gör avtryck på väderkartan.

Fler rekord

– Vi brukar ha både snö- och värmerekord. Ofta hör man att Torpshammar är varmast i landet, säger hon.

Själv var hon inte hemma när himlen öppnade sig. Men hon tar det tropiska skyfallet med ro:

– Vi har stuprör som klarar stora mängder regn. Dessutom bor vi ganska högt på en sluttning ner mot Ljungan så vattnet rinner undan.

Även under värmeböljan i slutet av juni utmärkte Torpshammar sig. Då var det varmast i hela landet med en temperatur på 30,4 grader. I mars 2022 uppmättes årets högsta temperatur i just Torpshammar.

SMHI:s skyfallsvarningar har duggat tätt hela sommaren. Men enligt Sofia Strömberg, meteorolog på SMHI, betyder det inte nödvändigtvis att det är fler kraftiga skurar än normalt.

– Vi tittar på vad det kan bli för samhällsstörning av nederbörden. Är det ett område som är särskilt känsligt, är mycket folk på plats eller är det ett stort arrangemang på gång? Sedan har vi en del riktlinjer, om det rör sig mellan 30 och 50 millimeter på tre-fyra timmar då finns det en risk att regnet ställer till det, säger hon.

Världsrekordet i USA

Hittills i sommar är det inget regnmässigt som sticker ut, enligt SMHI. På vissa håll, framför allt i trakterna kring Linköping, har det regnat något mer än normalt för årstiden, men man måste gå mycket längre bakåt i tiden – jämförelseperioden 1961–1990 – för att prata om en större förändring.

– Med det klimat vi har i dag är det runt det normala.

Frågan är om det blir fler svenska väderrekord i sommar. Torpshammar har trots allt en bra bit kvar till världsrekordet som ligger på hela 31,2 millimeter. Det sattes också i juli, närmare bestämt på USA:s nationaldag den 4 juli 1956, i Unionville, Maryland, enligt statistik från Meteorologiska världsorganisationen.

Det är dock bara ett par år sedan SMHI började samla in minutdata av nederbörd, så kanske finns chans på nya titlar.