Vietnams ledare pausar – fokuserar på hälsan

TT-AFP

Publicerad 2024-07-18 11.47

Vietnams generalsekreterare för kommunistpartiet Nguyen Phu Trong pausar sitt uppdrag på grund av hans hälsa, enligt kommunistpartiet. Arkivbild.

Vietnams generalsekreterare för kommunistpartiet, landets högste ledare, 80-årige Nguyen Phu Trong, tar en paus från politiken för att fokusera på sin hälsa och få medicinsk vård, enligt kommunistpartiet.

I stället blir det president To Lam som ska leda landet. Men hur länge Lam ska leda landet och vad för slags medicinsk vård Trong behöver klargörs inte.

Trongs allt mer försämrade hälsa har lett till stora spekulationer om att han inte kommer att kunna sitta kvar vid makten fram till partikongressen 2026, då partiet förväntas utse en efterträdare.

Trong har suttit som generalsekreterare sedan 2011, vilket enligt människorättsgrupper har sammanfallit med Vietnams utveckling mot ett allt mer auktoritärt styre.

Landets kommunistiska regim har genomgått en rad stora förändringar de senaste månaderna, där flera presidenter, ministrar och företagsledare fallit i onåd som en del av en omfattande antikorruptionsoperation.