Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

Sverige rasar på jämlikhetsindex

Publicerad 05.45

Den ekonomiska ojämlikheten ökar i Sverige enligt organisationen Oxfams senaste jämlikhetsindex. Arkivbild.

Sverige har rasat 14 placeringar på fyra år i organisationen Oxfams globala jämlikhetsindex. Enligt organisationen är det den förda politiken som får klyftorna att öka.

Indexet, Commitment to Reducing Inequality Index (CRII), tas fram av Oxfam i samarbete med Development Finance International (DFI).

CRII rankar 164 länder i världen efter politiska beslut och dess effekter på ekonomisk jämlikhet. Indexet sammanställs vartannat år och i årets upplaga hamnar Sverige på plats 24 och är fortsatt lägst rankat i Norden.

I ett pressmeddelande skriver Oxfam att orsaken till att Sverige backar i indexet är förändringar i skattepolitiken.

Enligt organisationen handlar det bland annat om sänkt marginalskatt och sedan tidigare slopad arvsskatt och förmögenhetsskatt.

”Den nuvarande skattepolitiken gynnar de allra rikaste, medan de som lever i fattigdom behöver bära den största bördan”, säger Suzanne Standfast, generalsekreterare Oxfam Sverige, i pressmeddelandet.

Den minskande ekonomiska jämlikheten i Sverige följer en global trend konstaterar Oxfam.

Högst rankade land i årets index är Norge följt av Kanada och Australien. Sverige landar på plats 24. På sista plats i indexet återfinns Sydsudan bakom Nigeria och Vanuatu.

Oxfam är en politiskt obunden, internationell, biståndsorganisation. Organisationen har som mål att bekämpa ”klimatojämlikhet, ekonomisk ojämlikhet och orättvisor som orsakar fattigdom och förtryck”.

Rapporten analyserar åtgärder inom tre områden som enligt Oxfam är avgörande för att bekämpa ekonomisk ojämlikhet: välfärd, skatter, och arbetstagares rättigheter.