Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Maneten saknar hjärna – ändå sover den

Publicerad 2017-09-23

Maneter tillhörande släktet Cassiopea tycks sova som vi gör, trots att de saknar hjärna. När de sover ligger de upp och ner på bottnen.

Det brukar hävdas att vi sover för att vår hjärna behöver vila och laddas om.

Men vad ska man då säga om maneter? De sover också enligt en ny studie – trots att de helt saknar hjärna.

I studien, som publiceras i Current Biology, fångade forskare vid California Institute of Technology i USA in ett antal maneter tillhörande släktet Cassiopea.

De placerade maneterna i stora tankar med vatten och studerade sedan djuren såväl natt som dag.

Cassiopea är kända för att stundtals vända sig upp och ner. När forskarna filmade djuren kunde de konstatera att maneterna – som pulserar med sammandragningar som alla maneter – pulserade mycket långsamt nattetid och sjönk ner till botten i upp- och nedvänd position.

Är detta sömn? Ja, hävdar forskarna. Under dagen pulserar maneterna med snabba rörelser när de simmar omkring i vattnet. Men om de blir störs under natten tar det tre gånger så lång tid för dem att börja pulsera med normala sammandragningar – som om de vore groggy efter att ha blivit väckta.

Men hur kan djur som saknar hjärnor sova? Forskarna vill att vi i stället vänder på frågan. Behöver man hjärnceller för att kunna sova?

Än så länge finns inga svar på någon av frågorna. Men studien visar att sömnen uppstod på jorden på ett tidigare stadium än vad någon trott – innan det ens fanns djur med ett centralt nervsystem.