Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Fängslad ex-president: Utan EU faller vi

TT TT-AFP

Publicerad 2023-12-15

Om Georgien inte går med i EU så riskerar landet en fullständig kollaps, varnar den fängslade oppositionsledaren tillika ex-presidenten Micheil Saakasjvili.

De andra EU-ledarna har beslutat att ge Georgien formell status som kandidatland till att gå med i unionen. Micheil Saakasjvili beskriver det som en fråga om överlevnad.

”Georgien skulle kunna försvinna som självständig stat om det står still eller hamnar efter i en gråzon”, meddelar han nyhetsbyrån AFP skriftligen.

Som Saakasjvili ser det utgör landets sittande regering det största hindret för att Georgien skulle kunna uppfylla EU:s villkor. Den tidigare premiärministern Bidzina Ivanisjvili, som styr regeringspartiet Georgisk dröm, anses vara landets de facto ledare. Han är Georgiens rikaste person och gjorde stora delar av sin förmögenhet i Ryssland.

Regeringen har emellanåt ansetts vara alltför Rysslandsvänlig när befolkningens stöd för en EU-anslutning är väldigt stort. Flera gånger har det utlöst stora protester.

”Georgien befinner sig i ett läge där en rysk oligark har tagit kontroll över staten. Varenda statlig institution kontrolleras av honom och står under ryskt inflytande genom honom”, skriver Micheil Saakasjvili, som också är en figur som det råder delade meningar om bland georgier.

Ryssland ockuperar sedan ett kort krig 2008 i praktiken ungefär en femtedel av Georgiens internationellt erkända territorium.