Värmen skapar oro hos äldre: "Förskräckligt"

Anna Isaksson/TT

Publicerad 2024-06-28 07.41

Ett varmare klimat med risk för fler och längre värmeböljor ställer krav på äldreomsorgen. Det handlar om en särskilt sårbar grupp.

– Risken att torka ut är ganska stor, säger Ingrid Nordqvist som bor på ett äldreboende.

I entrén till innergården på Hannahemmet i Bromma i Stockholm står en korg med solhattar. De är en del i arbetet med att underlätta för de boende när temperaturerna stiger upp mot 30 grader som de har gjort i samband med TT:s besök.

Värmeböljor väntas bli vanligare och mer intensiva i och med klimatförändringen. Äldre är en grupp som är särskilt utsatt och regeringen har uppmanat kommuner att se över äldreomsorgens beredskap i händelse av en sommar med hög värme.

Ingrid Nordqvist uppskattar värmen men är noga med att inte vistas för länge i solen. Hon beskriver en oro bland de äldre i sin närhet för att temperaturerna ska bli höga under sommarmånaderna. Flera upplever att det blir extra jobbigt när det är soligt och varmt, säger hon.

Nordqvist hoppas att ett varmare klimat inte snabbt kommer att bli påtagligt.

– Det är förskräckligt, det är förskräckligt med värme och förskräckligt med kyla och det finns risk att det blir mycket av alla sorter, säger hon.

Förändrat arbetssätt

På äldreboendet innebär höga temperaturer på sommaren ett förändrat arbetssätt för personalen som måste vara mer uppmärksamma på de äldres mående, enligt verksamhetschef Marie Söderquist.

– Alla boende kanske inte ens känner törst. Så vi måste erbjuda alla vätska men sedan är det kanske inte alla som förstår att de behöver det, de kanske inte vill ha och vi får inte tvinga någon, säger hon.

Men värmeböljor innebär inte bara ökade krav på personalens uppmärksamhet utan också organisationen i sin helhet, enligt verksamhetschefen.

– Det skulle vara fantastiskt att ha en byggnad som har AC, det vore helt fantastiskt. Men vi har olika förutsättningar beroende på hur fastigheterna ser ut, säger Söderquist.

”En sommar i taget”

För äldreboendet har det varit viktigt att göra riskbedömningar inför varje sommar, där det bland annat ingår utbildning av personal och planering av inköp.

Ur ett långsiktigt perspektiv är Marie Söderquist osäker på om äldrevården är tillräckligt rustad för framtidens klimat.

– Vi tar nog en sommar i taget tror jag och gör våra riskbedömningar. Sedan kanske de högre upp får tänka till mer om framtiden, säger hon.