Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Finn

Fattigdomen biter sig kvar – krävs nya sätt

Publicerad 2024-10-15 20.42

Allt fler kommer att påverkas långsiktigt av extremväder. På bilden översvämningar i Meroe i Sudan. Arkivbild.

Målet att utrota extrem fattigdom i världen fram till 2030 är ”utom räckhåll”, enligt en ny rapport från Världsbanken. I stället kan det dröja tre decennier eller mer innan den extrema fattigdomen är utrotad.

Den globala fattigdomsbekämpningen har nästintill avstannat och åren mellan 2020-2030 kommer att bli ett förlorat decennium, enligt Världsbanken.

– Världen upplever allvarliga bakslag efter decennier av framsteg, säger Axel van Trostenburg, vd för Världsbanken.

Anledningen är flera överlappande utmaningar som världen går igenom just nu såsom långsam ekonomisk tillväxt, covid-19-pandemin och klimatkrisen.

De nuvarande strategierna kommer inte att kunna lösa kriserna. I stället förutsätter framtida fattigdomsbekämpning en ekonomisk tillväxt som är mindre koldioxidintensiv än tidigare, menar banken.

Nästan en av fem människor förväntas drabbas av en allvarlig väderhändelse under sin livstid och kommer att ha svårt att återhämta sig från den, enligt Världsbanken.

Nästan 700 miljoner människor – 8,5 procent av världens befolkning – lever på mindre än 2,15 dollar per dag, motsvarande 22 kronor, vilket är gränsen för extrem fattigdom.

Enligt rapporten tros denna andel ligga kvar på 7,3 procent av jordens befolkning 2030.

I dag är den extrema fattigdomen fortfarande koncentrerad till instabila länder med låg tillväxt, främst i Afrika söder om Sahara, enligt Världsbanken.