Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Hamas-ledare uppges dödad i Libanon

TT-AP

Uppdaterad 08.09 | Publicerad 00.26

Hamas ledare i Libanon har dödats i ett israeliskt anfall, meddelar den palestinska islamistgruppen.

Flera ledarfigurer i en väpnad palestinsk vänstergrupp har också blivit dödade i centrala Beirut. I bägge fall har anfallen skett i områden som hittills varit relativt fredade.

Hamasledaren i Libanon, Fateh Sherif Abu al-Amin, dödades i ett israeliskt anfall mot ett av de etablerade palestinska flyktingläger som finns i södra Libanon. Flera av dennes familjemedlemmar sägs då också ha blivit dödade.

Flyktinglägret ligger i utkanten av staden Tyros vid kusten och ett flyganfall mot det rapporteras också av Libanons statliga medier.

Den palestinska islamiströrelsen har en närvaro även i Libanon, där den finner stöd hos den allierade shiarörelsen Hizbollah. Under det rasande Gazakriget har Israel utfört riktade anfall mot Hamasledare i grannlandet i norr vid flera tillfällen – till exempel i januari då Saleh al-Arouri, vice ordförande i Hamas politbyrå, dödades i ett flyganfall mot en byggnad i Beirut.

Mot viss lägenhet

Ett flerfamiljshus i de centrala delarna av Beirut har också blivit attackerat, sent på söndagskvällen eller under natten till måndag.

Enligt libanesiska uppgifter var det ett israeliskt drönaranfall och det ser ut att ha varit riktat mot en specifik lägenhet i byggnaden.

Under de tidiga morgontimmarna gick en palestinsk och sekulär vänstergerilla, Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP), ut och meddelade att tre av dess medlemmar dödades i attacken.

Det vore första gången som Israel genomför en attack så centralt i Beirut sedan den senaste tidens stridigheter bröt ut. Israel har inte kommenterat händelsen, vilket landet sällan gör vid enskilda riktade anfall.

Många anfall

Den israeliska militären redogör dock för flyganfall på andra håll. Under natten har det skett anfall mot platser i Bekaadalen öster om Beirut och dessa sägs då ha varit riktade mot militära mål: tiotals avfyrningsramper och olika vapenlager.

Under söndagen dödades fler än 100 personer i israeliska attacker runt om i landet, enligt Libanons myndigheter.

Också i Gaza rasar kriget vidare. Israels militär uppgav strax efter midnatt att en skolbyggnad i norra Gaza hade attackerats, med anklagelser om att Hamas hade en militär ledningscentral där.