Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Risk för musår – så skyddar du stugan

Johanna Ekström/TT

Publicerad 19.09

Nu börjar mössens högsäsong. Arkivbild.

Söndergnagda sladdar och musbajs i köket. Antalet utryckningar mot skadedjuret har ökat rejält.

– Det finns tecken på att det kan bli ett riktigt musår, säger Thomas Persson Vinnersten på Anticimex.

När kylan kommer börjar skogsmössen leta sig in i bostäder. Sommarstugor som är obebodda på vintern kan vara särskilt utsatta.

– I en stuga man inte är i på vintern kan mössen ha fritt spelrum. De kissar, skitar ned, gnager på kablar och kan förstöra isolering, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog och skadedjursexpert på Anticimex.

De senaste tre åren har färre husägare haft problem med möss, enligt Anticimex siffror.

– Det har varit en nedåtgående trend i flera år. Så ser det ut i djurvärlden, det går i oförklarliga cykler, säger Thomas Persson Vinnersten.

Tror på fler musangrepp

Men i år pekar antalet musangrepp uppåt. I augusti och september har bolaget gjort 74 procent fler utryckningar till husägare jämfört med förra året.

– Om det blir ett riktigt musår i år vet vi inte ännu, men det finns tecken på det, säger Thomas Persson Vinnersten.

Han understryker att möss inte är farliga och att man inte behöver vara rädd för dem. Det är inte heller så att de förstör ett helt hus.

– Men det kan vara tillräckligt otrevligt när du öppnar upp sommarstugan i vår om massa möss har sprungit omkring, säger han.

Täta springor

För att undvika det är nu tiden att se över sitt ”skalskydd”. Det vill säga ta ett varv runt huset och se om det finns sprickor eller springor som möss kan komma in i genom, och täta dem.

Om de väl lyckas ta sig in är det viktigt att det inte finns något de kan äta.

– Töm skafferiet och ha mat i återförslutningsbara förpackningar. Det handlar om att få en förståelse för vad de gör när de kommer in. Då letar de mat, säger han.