Aftonbladet

Dagens namn: Dennis, Denise

Första domarna efter upploppen i Storbritannien

TT

Publicerad 2024-08-06 08.16

Storbritannien sätter in 6 000 specialpoliser för att bekämpa upploppen som rasar i landet.

En 19-årig man blev på tisdagen den första att få ett fängelsestraff relaterat till upploppen.

En annan man fälldes efter att ha erkänt att han erkänt att han misshandlat en polis utanför ett hotell som huserar asylsökande i staden Rotherham.

Totalt har närmare 400 människor gripits och över 100 dragits inför rätta sedan oroligheterna tog fart, enligt AFP.

Justitieminister Heidi Alexander berättar för BBC att regeringen frigjort ytterligare 500 fängelseplatser och satt in 6 000 specialpoliser för att hantera våldet.

På tisdagen håller premiärminister Keir Starmer ett andra krismöte, sedan det första på måndagen, samtidigt som poliser runt om i landet rustar för ytterligare eventuellt våld.

Under natten till tisdagen fortsatte våldsamma upplopp i Belfast och Plymouth där demonstranter kastade stenar och bensinbomber mot polisen.

I nordirländska Belfast mötte ett stort polispådrag högerextrema demonstranter som gick till attack, beväpnade med hemgjorda bensinbomber och tegelstenar.

På tisdagen hölls även en minnesstund i Southport för att hedra de tre flickorna som dödades i förra veckans knivdåd som utlöste vågen av våldsamma upplopp i landet.

Hundratals människor samlades för att lägga blommor och fästa ballonger utanför stadshuset.

Flera länder, bland annat Australien, Malaysia och Nigeria, avråder från resor till Storbritannien till följd av oroligheterna.